(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區91 問嘢前睇1樓Q&A

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
我家陣仲係玩得輕所以其實無試過knee唔舒服即係如果我去到個重量開始覺得膝頭受壓或者間gym冷氣好大先需要帶?
其實有冇人做完gym 之後冇doms, 但係肌肉有增長架?
我每次做完d 肌肉都會好脹 好熱 , 但就係第二日唔會痛。

關唔關我同一舊肌肉做得太多唔同動作事, 例如我做胸 會做 DUMBELL PRESS (4X12)
INCLINE PRESS MACHINE (4X12)
蝴蝶機(4X12)
SMITH MACHINE INCLINE BENCH PRESS(4X8)
係咪太多? 應該加邊D 動作 減邊D 動作?

利申 新手
第一日轉玩健力,有咩要注意?
唔肯定發生咩事
每次bench press 左邊個rear delt 都會好酸
連search都search唔到有人有類似問題
做做下gym牙痛係咩玩法
舉果時唔好咬緊牙關
無咬到都痛
如果係TMJ disorder既話睇physio啦
有冇巴打有試過係Amazon買幾舊水嘅squat shoes/weightlifting shoes想知好唔好著同埋有邊d款係比較好
新手呢一兩個月開始做squat但唔知自己啲姿勢岩唔岩
有時會想問係健身室既師兄想請教佢地睇下自己動作岩唔岩會唔會好odd
拍片
搵一齊操跟腳既師兄幫手睇2眼
見到人地操腳果時 同佢share知道請教佢
唔會
自己squat個重量好撚廢驚阻住師兄
毒撚心態
我諗90%人都係由慢慢一隻10 一隻15咁慢慢SQUAT上去,咪趁人地回跟氣個陣問下人 或者同上面巴打講既一樣 拍片睇下
設計荃灣GO24 尿兜嘅人一撚定係天才。喺邊個角度痾都可以彈返落隻腳度。個走廊又窄,只要有人用緊第一個尿兜就冇可能行到入第二個度。
最撚on9係個清潔姐姐成撚日倒啲檸檬味嘅泡泡落去塞撚住個去水位,搞到啲尿去唔走。望住入面黃禁禁嘅液體加埋啲檸檬味, 我已經分唔到入面係尿定係檸檬汁啦
拍片上網搵人form check
拍完放上黎

而到好多勁人
加多動作
Cable下胸 4x12
重量可以由12下變10下再變8下,遞增重量。
想問下如果squat落到底個bar path有小小向前(lower back 越嚟越斜向前)
咁會係core定quad唔夠力 定係angle mobility 問題

我knee已經盡力前啲,同埋有時係個底發力個腳踭會小小離地,間唔中會攝塊細餅墊住做,但都想做好個squat

睇paper
腳踭會離地你最好買對squat shoes
踩唔實地下對成個發力穩定性好多問題
你踩餅做果時barpath點?
相對穩定咗,不過去到最低位都係向前小小
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞