(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區91 問嘢前睇1樓Q&A

1001 回覆
7 Like 4 Dislike
攞條橡筋帶做手心向上嘅pull apart 或者 facepull
多謝咁詳盡解釋!😭😭

其實做gym 唔係話分一 曰leg day 一曰胸肩 一日背咁樣? 🤧
我多數一星期做3日 咁應唔應該果日只做leg. 定好似你建議咁 混合做呢?

例如leg day 會做resistance band warm up 2-3個動作 之後用啞鈴做squat 再做leg press +腿內外收夾機? 🤧
Bb squat =barbell squat?
好似仲難過過dumbell 咁🤧🤧?
Thanks
好既 Thank you! #yup
你改名做鼻水王ok?
如果你係超新手,我會建議你一日做全身,主要做machine, 而free weights 就下一個階段先慢慢學習

因為而家主要目標係培養健身習慣,同埋學習肌肉發力,先打好左個底,會冇咁易受傷(果啲咩增肌減脂反而係其次)

無錯,如你所講,好多健身人士都會係 胸背腳/胸背膊腳/胸背手膊腳 咁樣分,但如果你係超新手,又咁樣安排課表嘅話,強度會太高(一個鐘係咁操隻腳?!)

另外你一星期會去三日,如果每次只操一part,一星期同一組肌肉只會刺激到一次相反如果你每次操全身,一星期同一組肌肉可以刺激到三次

課表可以參考吓:

用body weight squat warm up
1. leg press
2. 羅馬椅
3. 內/外收腿機

4.推胸機
5. 夾胸機

6.垂直拉背
7.水平拉背

warm up 做到力竭,其他全部下數12-15下
拉上黎要keep bracing 冇左bracing你條lumbar spine係咁先 落去可以慢慢呼
可以試左goblet squat先 做到below parallel先再做bb squat
鼻屎大舊d
好既 我save 低左呢個課表 試下run 一個月睇睇 原本我真係果日淨做腳/臂 下一曰就做二三頭肩/胸 不過上身都唔係好識點分邊日肩胸 好亂!

試左呢個先 thanks!
收到!!
想問下如果當日狀態唔好,大家會揀做輕啲or做少一組or每組減幾下or直接唔做? ps新手但最近極度唔夠訓 今日照做本身個training 做到一半就收皮
減量嘅話 做輕啲/做少啲下數/做少啲組數都得
重點係個form要keep到
myprotein d水果味蛋白粉好唔好味
佢連普通果時朱古力雲尼拿味都唔好飲
咁myprotein 有咩味好飲
奶茶味
用奶沖幾好飲
奶茶飲過好怪 同埋我係用水沖,用奶沖就冇意思
買optimum nutrition
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞