[連登有愛] 做左10年髮型師 為你解答髮型問題

952 回覆
40 Like 9 Dislike
個頭成日好乾 明明唔多頭髮但好鬆散 海格咁款
可以點搞
有咩特別顏色唔洗漂都染到

紫 綠 紅

如果深藍色呢?

會好黑
個頭成日好乾 明明唔多頭髮但好鬆散 海格咁款
可以點搞

會唔會係天生卷呀? 試下拉小小直/吹下個頭啦
我開左個tg成班巴絲一齊討論 睇下有冇興趣join埋啦
https://t.me/joinchat/AAAAAArgV_3h9gRFvEskCg
我想問下如果兩邊滴水好長剪邊種髮型好啲
巴打有冇邊隻牌子嘅gel 好介紹
用黎gel攣頭髮
自己gel完之後再用捲髮棒夾勁快直返
好耐之前去髮型屋搵師傅夾 佢都係好似我咁樣夾
但係佢整完個頭係hold到勁耐
第日瞓醒都仲好靚
啲頭髮有彈性又有光澤仲要唔笠
我自己夾係勁悍(可能我噴左spray 所以啲頭髮望落都冇乜彈性)
究竟用乜嘢gel 是最好的
定係其實用 mousse 會好d?

巴打唔覆我
長頭髮死界可以點樣吹返佢?係咪要分另一邊界keep住一排
同埋其實條界係咪要周不時轉就唔會死界,咁大約要幾耐轉一次

髮型師係咪會為咗拉客問個客拎Ig
洗完頭 覺得好快(可能一日)就有頭皮味 就咁聞聞唔到 但用手指梳下頭皮就會聞到 正唔正常?定我要點做

同埋我d頭髮超級毛燥 又好易走樣 特別係夏天 幾經辛苦夾好d頭髮出去 出門1分鐘都唔洗就維持唔到 由其係d蔭 點解人地可以做運動出哂汗都唔變形 我一行就攣哂

因為你天生曲 好多人以為毛燥係乾 其實問題係天生曲 試下電下佢拉下佢 你就明點解人得你唔得架啦

我以前拉過 但曲係靚d 同埋我長頭髮 唔係攣到爆出黎咁 可能考慮下淨係拉前面

咁頭皮味呢
頭髮就死有冇得救
樓主skip左我

個頭好難好似人地咁飄逸 姐係可能fing下個頭 人地個頭會仲好整齊 我就定撚左型咁 要手整先齊返 而且每次出街 夾好曬出到去一陣就亂曬 又變返向外
請問點先可以改善以上問題?有冇啲咩方法可以令個頭好柔順易打理?
同埋包面 但額頭好大 係咪只可以永世齊陰
157 少肥 有冇話咩髮型啱?
好多問題 希望樓主解答
絲,頭好大,有啲倒三角
仲要頭髮硬+有啲蓬鬆
髮質開始差,有啲毛燥
係咪只可靠電直?

上直下曲都可以既 睇下點搞先唔悶啦 我諗你整直都整左好多年

係呀,10年喇
我應該到25歲之後先會電曲,驚好老

如果想剪呢隻大概要留幾長
超級軟嘅髮質你建議可以做咩髮型 同埋有邊隻洗頭水係可以殺曬啲頭皮

利申:好撚多頭皮
成日剪頭髮都比個髮型師話髮質好硬 平時左右兩邊唔剷青既話就會飛起哂

想問有冇咩方法可以令頭髮變順滑同軟啲
我想問上水區邊間同邊個師傅比較好

點樣先可以頭髮唔好生得太厚 成日明明長度滿意但太厚變相一定要剪覺得好浪費錢

同埋如果漂過頭髮,之後再上過其他色,依家係偏綠既淺啡,染黑其實last到幾耐

謝樓主

係咪唔小心漏左我
兩邊頭髮向外生可以點搞
如果電左頭髮用shiseido professional the hair care個隻順滑洗頭水得唔得
因為我見佢功能完全係我想要既,
天生攣毛成日起哂絲勁毛燥,
對住個頭真心想喊
但我見佢唯一就係話尤其岩想要維持直髮既人用,我驚用完係就係令到我個頭直左
但會唔會令我電左個part啲攣直番哂?
兩側向上飛
可以點

額高頭頂塔兩邊向外生
想電髮有咩介紹?
髮尾漂電到傷哂有冇辦法補救

Olaplex or. Smartbond 幫到你
電髮係咪一定夠長先可以電
好想走去電髮
而家啲頭髮又硬又多又黑
睇落好冇層次
子彈頭係咪唔係個個都識剪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞