[連登有愛] 做左10年髮型師 為你解答髮型問題

952 回覆
40 Like 9 Dislike
絲 甩好多頭髮 點算

如果好嚴重 真係要睇下醫生喎
絲 中長頭髮 包包臉 膚色黑
咩瀏海最適合?染邊隻啡比較好睇?

啞啡 但要比較淺
男仔短髮電髮幾錢左右叫正常價?

600-1000我諗 而家哩個物價
平時剪開左右undercut
厚陰微斜果類髮型
個頂就染啡色,想問仲有冇咩色啱呢類髮型
示意圖:

灰色正呀
頭髮好傷好硬好蓬鬆
超級多頭髪
想剪短頭髮係咪無可能?
利申:女仔

短冇咁好
開叉開到仆街 又好乾 天生曲髮
想做負離子 又唔想貼到好似用熨斗燙過咁
但係呢家開叉到少少爆炸頭咁
有咩方法補救
定係話做邊種負離子好

有隻叫直療 唔太傷
唔知自己咩髮質
頭髮又硬又粗,側面一長就飛曬出嚟
完全唔知咩髮型先適合,更加唔知用咩洗頭水先啱
利申 額頭生得唔靚

有冇圖睇下?
認真問,頭毛 lun到好似9毛咁,有冇得救/有咩髮型岩?
塊面比較腫同腮骨闊,點樣先睇落瘦
利申 絲 頭髮天生攣同多 要拉直保命
個陣剪頭髮 我同個人講我成日甩頭髮 佢話因爲我頭髮太長太重所以會甩好多 真係關事㗎?

緊係關啦 你諗下 每條頭髮都由毛(朗)生出黎 留到頭髮咁長咁重 佢頂唔順就會甩
點樣分係天生額型定係M字額

睇你細個d相啦
勁多毛燥點搞?已試好多方法
重有點先可以頭髮長快啲?剪短左幾個月都冇長過
唔該巴打
而家女仔興染咩色

一係粉粉地既color 一係啞色系
絲 長直髮 依家長陰撥埋一邊嗰隻 心思思想剪返個齊陰 有冇話咩面型先適合剪

巴打skip咗我?

Sorry 一次過覆咁多真係好易睇唔到 想試就剪啦 唔同既面型處理既齊陰都唔同 唔同方法剪 但都可以剪到架
女仔 個蔭留左37分
但中間有一執頭髮梳去左定右都會dum落黎
變左217咁 試過洗完頭梳住吹頭都係咁
點先可以令佢唔好再係中間條條fing
困擾左我好多年

你果個位叫倒生 你可唔可以影張相黎睇下

頭髮好粗好硬
個頭就咁睇落唔會係鬈毛
但細心啲逐條睇
會發覺有好多條嘅髮尾會無啦啦彎咗
講緊嘅彎係真係彎到人地電鬈毛咁
大多數只係髮尾會咁
前part ok直,後面彎到仆街
從來冇電過
有冇得救

剪短/拉直/漂頭
年頭漂左兩次染灰色
依家個頭一半黑一半金咁好核凸
通常咁嘅情況再去漂係會點搞
成個頭漂又會唔同色
同埋想甩做灰色我係咪要染blue black

淨係漂返黑果段啦

通常咁搞收費會唔會唔同
染blue black唔想甩到變綠色係唔係要漂到白金色
留緊兩側

想佢貼啲係咪keep住留就ok?

飛哂出黎好柒
巴打有冇邊隻去油牌子洗頭水推薦下??
即係要係髮型用品買果種

求救
有咩方法可以搞到洗完頭嘅第二日啲頭髮唔會咁鬆散

你試下帶住泳帽訓覺

認真

認真 不過正確做法係朝早先吹頭
D頭髮好粗 D青又打橫生 有咩髮型岩

唔記得講d頭髮好多 好厚 我個髮型師成日話好似剪草咁

佢唔識珍惜你姐 哈哈哈
只可以話盡量薄小小

唔該巴打 留名搵你剪

啲髮質同巴打一樣
喺咪冇髮型可言
好似雜草咁亂,又硬又粗

同是雜草頭
我係絲,一直都留緊長髮同埋都偏厚。想問2個問題。
1. 如果我之前用染髮劑染啡過,下一次染髮(啡/紅系)需唔需要漂髮?
2.如果我想剪短頭髮,點先知道短髮襯唔襯我臉型係咪可以跟以前流傳嘅5.7cm法則去度? thx!

問題1: 唔洗 如果你染過紅系先 之後想染啡/啞啡就要漂走個紅先得
問題2:哩個真係ok架 我地出去上堂都有學過哩個黃金比例
女仔額頭短窄係咪唔岩剪陰?
點樣可以修飾到包包闊面?

頭髮天生曲粗硬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞