[連登有愛] 做左10年髮型師 為你解答髮型問題

952 回覆
40 Like 9 Dislike
留左5個月長髮
後面到頸
後面同側邊兩邊好厚
有時會成舊野咁
我想d頭髮好似女仔咁貼頭
點搞?

留得再長d 佢個向返下貼返d架啦
邊隻spray好hold
電生曲髮 整直左陰同兩邊
剪undercut 既 髮幼
出街會拉直成個頭先
平時用鹽粉再紅ice
但大汗都係煩 咁就買左黑人頭隻asis+3
就咁紅ice加spray 點知重衰

點衰法呀而家?
側邊啲頭髮洗完頭都會飛起 日日都要gel頭 剷完先會好啲但係剷太青又好核突 同埋側邊啲頭髮剷完之後一生長番就生到成個鮑魚刷咁 可以點

Keep住鏟小小 多d去剪頭keep個形囉

我依家已經要每二三個禮拜剪一次

係咁上下架啦
漂完頭隔幾耐先好染返深色?
聽人講染黑色好傷

染黑色唔係好傷 而係染左黑色之後 如果你之後想染其他色 又要再漂過
用直髮夾點樣先可以夾到髮尾內彎?
利申:手殘妹

文字討論其實好難講 但係方法好簡單我平時既客人9成都學得識
而家啲頭髮長到去腰,但啲髮尾因為成日用直發夾夾到好傷,剪完又夾剪完又夾,但其實想Keep住留長,唔想剪,有咩髮尾油或者護髮產品好推介?

試下用3.1焗油呀 每2個月做一次 可以整令個頭黎慢慢夾

感謝巴打 見到人哋啲直髮夾又而樣Protect個樣Protect,其實係咪真係好關事?冇錢買貴嘢,我用緊VS咋

我用GHD夾架
由細到大都只係去啲勁街坊嘅舖頭單剪,但係依家想試下電&染,有無咩salon可以推介下?同埋第一次染頭髮會唔會好難上色?
利申:元朗區絲打

我諗緊點樣可以幫到大家
我想剪頭髮有冇話邊間好?(紅磡區)
同埋咩泥啱All back用?
想知好耐...啲salon成日打個染髮價出嚟,例如$500,到你真係同佢講要染髮,就會話「不如試$600個plan啦、$700隻藥水仲好啊」
其實會唔會最終佢都係用返$500嗰隻藥水比我....

唔會下話 咁想呃人喎 報等警拉得架喎
除左負離子有咩直髮選擇?
幾種電髮又有乜分別?

直療 真心推介
唔係好白嘅人啱唔啱灰灰地嘅髮色

岩呀 漂完會白d架睇落
側邊頭髮打橫生叉出來點搞
all back頭㩒唔底果個位

同問 2邊都反地心吸力咁生

鏟貼小小啦
直髪膏有冇用?
多數隔幾耐先可以再用?
我係絲,一直都留緊長髮同埋都偏厚。想問2個問題。
1. 如果我之前用染髮劑染啡過,下一次染髮(啡/紅系)需唔需要漂髮?
2.如果我想剪短頭髮,點先知道短髮襯唔襯我臉型係咪可以跟以前流傳嘅5.7cm法則去度? thx!
D頭髮好粗 D青又打橫生 有咩髮型岩

唔記得講d頭髮好多 好厚 我個髮型師成日話好似剪草咁

佢唔識珍惜你姐 哈哈哈
只可以話盡量薄小小

唔該巴打 留名搵你剪

啲髮質同巴打一樣
喺咪冇髮型可言
好似雜草咁亂,又硬又粗
女仔髮質點樣改善 漂完頭髮係咁斷頭髮 吹頭又甩一堆

你個名
會唔會你漂太勁呀?
女仔髮質點樣改善 漂完頭髮係咁斷頭髮 吹頭又甩一堆

利申做過一次千幾蚊嘅咩蛋白質焗油 個排髮質係幾好 但幾個月後就打回原型 有無啲平啲嘅辦法

不如剪剪佢啦 之後做下焗油 唔洗去到咁貴既500-800差唔多
巴打
有冇聯絡方法

我諗緊點樣可以方便d
想留長髮 有冇咩可以加快頭髮生長 同埋應該留到幾耐先修一修?我留左半年 係咪應該到1年就可以修下佢
Thanks

你覺得辛苦就可以修修架啦

呢種頭應該點講?

直接比相

試過幾次 俾相睇 都出唔到個效果
同上面巴打一樣 兩面漲起曬 打橫生
剪嗰陣要同佢講剷清啲定自己之後要keep住打理?

自己都要keep住打理
我而家齊陰 想整薄d
但係又唔想碎陰/空氣陰 可以點剪
上次剪到一忽忽咁

自己剪?
想剪經過一些秋與冬MV 男主角個頭應該點剪? 同埋要留到咩長度先合適?

baby hair 點搞
好撚多 無端端飛一條出嚟
我係絲

其實唔好咁介意啦 好少人係咁 哩個係你特色黎架
之前自己係萬寧買左隻salon de pro黑色DIY
染完之後染其他色咩色都上唔到
係咪一定要漂先搞得掂

係 黑色就係會令以後上唔到色 漂吧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞