[連登有愛] 做左10年髮型師 為你解答髮型問題

952 回覆
40 Like 9 Dislike
天生攣毛 髮質又粗又乾
頭頂後少少個位係個"轉" 嗰個area啲頭髮特別攣同粗 個位特別厚左出黎 同陰毛無乜分別
遠睇頭髮上半part係曲 但下面係直
一年前電左負離子 半年前電翻曲
已經keep住去salon做個隻日本b5 treatment
做完個幾日就好啲 但好快回復原狀
係咪無得救

真絲

我同你一樣
頭頂硬係有好多新生出黎既頭髮係攣到好似鳩毛咁
我都係天生攣毛 但未至於攣到鳩毛咁
可以點解決

直療啦 拉直低傷 我做果區唔算市區 所以未必幫到大家 你試下出去問下啦
漂染搞到個頭勁傷 有咩treatment可以真正地救到髮質
仲有次次岀去染親頭髮都係唔岩色 色差極大 到底會係咩原因導致岀錯 試過染亞麻啡變左周子瑜個隻綠色 染亞麻灰變左極淺既灰銀色 其實咁樣真係令人心靈好崩潰

利申: 試過巴西焗油都唔得

漂過既頭髮唔係傷哂 其實係死哂 由你漂果一刻開始 以經完了
絲 長髮 頭髮好幼所以望落好薄 點樣令啲頭髮望落厚啲?

電髮根 同埋吹頭要落d功夫
髮線有D高 高額頭既人 係咪剩係carry到mk平陰

緊係唔係啦 只要你既髮型師有諗法 有咩做唔到?
留長緊頭髮 點令兩邊啲頭髮貼啲 唔彈起 留左3 4個月 有去修過兩次 仲係好7
洗完頭 覺得好快(可能一日)就有頭皮味 就咁聞聞唔到 但用手指梳下頭皮就會聞到 正唔正常?定我要點做

同埋我d頭髮超級毛燥 又好易走樣 特別係夏天 幾經辛苦夾好d頭髮出去 出門1分鐘都唔洗就維持唔到 由其係d蔭 點解人地可以做運動出哂汗都唔變形 我一行就攣哂

因為你天生曲 好多人以為毛燥係乾 其實問題係天生曲 試下電下佢拉下佢 你就明點解人得你唔得架啦
天生攣毛 髮質又粗又乾
頭頂後少少個位係個"轉" 嗰個area啲頭髮特別攣同粗 個位特別厚左出黎 同陰毛無乜分別
遠睇頭髮上半part係曲 但下面係直
一年前電左負離子 半年前電翻曲
已經keep住去salon做個隻日本b5 treatment
做完個幾日就好啲 但好快回復原狀
係咪無得救

真絲

啲頭髮又唔係話唔健康....我pat瀏海2個月前剪到去眉毛個位 而加已經長到過曬眼 算唔算長得快?

一個月一寸算正常
頭頂近轉位啲頭髮成日彈起
濕完水好啲,但過多陣又彈起點搞

留長個頂
我唔小心係個頭中間鏟咗個坑 點補救
唔要鏟光頭
大概好似咁

樓主幫幫忙

又話連登有愛 屌你老母
家下留緊長髮
差唔多陳浩南咁
但髮尾成日會有啲卷
唔知有咩洗頭水/油可以令到髮尾自然啲同冇咁巷
唔想拉/燙因為怕太直會好柒

我諗你可以用D重身小小既洗頭水..
不過老實同你講 洗頭水都係冶標唔冶本
最好既方法係要自己每日都吹下個頭..
電髮係會傷頭髮 但係電左就唔洗搞咁多野
唔電就要日日自己吹OR造型

咁其實"亂"係咪正常架?
定係其實係代表營養唔到髮尾或者其他野
但明明未算太長
我諗住留到可以札man bun為止

直定曲其實係天生既,,
直就唔會亂 曲就亂到傻
天生既野我地冇計 後天可以做既只有電下佢改變下

唔該
btw我頭髮有啲厚
其實你覺得男留長髮應該要厚
定其實要剪薄啲
因為我都留左差唔多9個月

其實真係冇話應唔應該 我認為男人應該咩都試下 成世冇長過 第日冇哂d頭髮就真係遺憾架啦
肥面偏方型
想剪個型啲既頭返學
可以點剪?

要睇埋5觀 我認真咁話你聽
女仔頭髮分界分死左點算
格硬梳側少少啲頭髮都會跌返去另一邊

一係用時間吹返去佢 一係就搽d 電髮既part1 改變佢
個頭前面d頭髮好鬈..側面果d會生到叉出黎...點搞好?

唸緊負唔負離子好

試下直療啦 唔傷既整直 但係價錢會比較貴
剪完個頭好柒,有乜咩補救方法

你話呢 留返長 一係死左佢
肥面偏方型
想剪個型啲既頭返學
可以點剪?

要睇埋5觀 我認真咁話你聽

偏長型絲打呢?
輪廓唔靚
成日剪頭髮都比個髮型師話髮質好硬 平時左右兩邊唔剷青既話就會飛起哂

想問有冇咩方法可以令頭髮變順滑同軟啲
點可以剪多d頭髮
頭髮好少

電就可以令睇落多d
叫個髮型師任剪會唔會出事
側邊啲頭髮洗完頭都會飛起 日日都要gel頭 剷完先會好啲但係剷太青又好核突 同埋側邊啲頭髮剷完之後一生長番就生到成個鮑魚刷咁 可以點

Keep住鏟小小 多d去剪頭keep個形囉
邊到買pomade平?

網上啦 大把
頭髮軟可以點樣gel起佢 加 定型
成日自己跌落黎

有冇試過用鹽水 ? 如果鹽水唔得maybe要電小小
頭髮唔識長⋯乜洗頭水都試過
食好多黑芝麻,菜,肉 都長得好慢
點算

咁有時d野整定既 你試下用第二個諗法 整到個好鐘意既頭之後唔洗咁快走樣
留左5個月長髮
後面到頸
後面同側邊兩邊好厚
有時會成舊野咁
我想d頭髮好似女仔咁貼頭
點搞?
多唔多客比tips 髮型師/洗頭仔?
點解shiseido 同啲cheap染髮劑分別咁大
Shiseido 染完唔洗用護髮素都好柔順,用雜牌啲頭髮就會乾到仆街

一分錢一分貨 我諗你都明白
邊隻spray好hold
電生曲髮 整直左陰同兩邊
剪undercut 既 髮幼
出街會拉直成個頭先
平時用鹽粉再紅ice
但大汗都係煩 咁就買左黑人頭隻asis+3
就咁紅ice加spray 點知重衰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞