隔離14日出嚟,我個淫底女友俾人食咗、我個身份仲要俾人取代咗《奪臉述異記》

1001 回覆
468 Like 41 Dislike
好,咁我再出喇
好野綠茶巴分身出現了
Live係必須
新故幾吸引
睇到有啲啲恐怖
竟然係咁
呢個又唔同咗風格,你再睇睇
留名
點會呢,係愛情治癒故嚟
唔好亂咁食嘢呀
恐怖就好了
等陣再出
呢個其實係短故嚟
呢樣嘢出多少少有提到
lm
等有文開餐
「係你!」我馬上抬頭一望,一定係180cm男唔知做過乜,搶咗我個樣同名,夾硬同我對調身份,再搶埋我女朋友!

點知一抬頭先見到眼前一個人都無,只有急急步行走嘅途人,可兒同180cm男已經不知所蹤!

我當場腦袋空白一片。

喺我再次有返意識嗰陣,已經行到返去我屋企門前。

可能係下意識啦,身體會自動機械式咁郁,去返自己最常去嘅地方。

我熟練咁拎出屋企鎖匙,苦笑一下,條鎖匙依然唔係我自己平時嗰條,而且亦都插唔入鐵閘度。

「阿媽開門呀,我返嚟喇。」我有氣無力咁講。

唔知係咪唔夠大聲,屋入面無反應。

我望望錶,夜晚七、八點,呢個時候應該全家都返晒嚟㗎。
我正常再大聲嗌前,有嚿嘢嚟到鐵閘面前。

唔係我屋企人,而係我隻貓。

「喵~」橘色肥貓向我呆呆叫咗聲。

「貓仔返嚟呀,我閂門喇!」阿媽把聲由遠至近嚟到我面前。

「嗌咗幾聲你都聽唔到,開門啦,出面好熱呀。」我放低勁重嘅背囊。

阿媽抱起貓仔,瞄我一眼後轉身走開,最後真係閂咗木門,留低張開口嘅我。

猶如陌生人嘅我。

唔通我真係痴咗線,而我本嚟就係張文軒,只係唔知做乜去完旅行返嚟以為自己係陳又廷、以為自己個身份俾人盜用咗?!

即係話,我有思覺失調定精神分裂,無啦啦以為自己個身份同人對調咗?

唔係唔係,應該話,我根本就有人格分裂?
即係同一副身體有兩個人格,分別係陳又廷同張文軒⋯⋯

錯。如果係咁,Suppose 我個外型無變,純屬係精神出問題,咁樣無論係阿媽定女朋友都應該認出我,唔會當我係陌生人㗎。

咁樣推測,淨低一個可能性:我個身體真真正正喺物理上生理上,由陳又廷轉變為張文軒,個概念應該近乎係靈魂對調咁:我個靈魂走咗入張文軒個身體;張文軒走咗入我個身體。

No no no,都係錯!就算全世界所有人唔認得我,貓仔始終認得我!

我隻貓係好怕陌生人,平時一聞到陌生人浸味佢會即刻跑入屋匿喺床下底,絕對唔會好似頭先咁,咁淡定走埋嚟仲要叫我一聲。

呢樣只會係喺我平時放工返嚟,佢乖乖喺門口等我先會出現嘅情況。

咁即係話,即使我面貌唔同咗,但仍然係同一副身體,所以體味無變,貓仔憑藉體味依然認出我!

正確嚟講,係我個身體外型產生變形,但都仲係我個身體嚟:

陳又廷個身體慢慢變成張文軒既外貌;張文軒個身體慢慢變成陳又廷既外貌。
望住面前呢道殘殘舊舊嘅生鏽鐵閘、身處喺一直令我自卑嘅公屋走廊,我人生第一次好想衝入屋、好好大訓一覺。

一直以嚟覺得與生俱來、覺得必然嘅日常生活,統統喺轉眼間變成遙不可及:

女朋友同屋企人認唔出我、有屋企但又返唔到,甚至連最基本嘅身份證都變晒樣⋯⋯

一切都係我完全無諗過會發生,而又偏偏一次過發生晒⋯⋯

究竟點解會咁?最急切嘅係,今晚我訓邊呀?
只怕你追唔上我出文進度了
平安巴
咁快就覺得恐怖,以前啲血腥故情何以堪
歡迎
追緊啦
有喇,啱唔啱食
唔夠餸喎 嚟多啲嚟多啲
好少人追緊,無乜動力更
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞