隔離14日出嚟,我個淫底女友俾人食咗、我個身份仲要俾人取代咗《奪臉述異記》

1001 回覆
468 Like 41 Dislike
半夜突然驚醒 睇下有文未
Btw我想睇波波
文呢?
睇完唔夠喉 綠茶巴快啲更新
Live咗
快啲加速
新讀者留名+催文
支持
屌 live咗
live
綠茶完咗呢個故可唔可以寫埋波波佢
我要文呀
新讀者lm
凱婷講:「見你談吐舉止,我相信你真係另一個人,叫陳又廷咩都好,總之你只係外觀變成張文軒。」

佢苦笑,「真正嘅張文軒,性格同你完全唔同。」

「你、你信我?!」

佢默默點頭。

「呀——!!」我激動得撲過去,「終於有人信我唔係癲佬喇!!凱婷多謝你呀!」

佢伸出食指篤住我心口,阻止我攬佢,「有乜咁出奇。」

「係囉係囉。」我總算可以鬆一口氣,坐喺床上。

呢個世界,終於有人信我係陳又廷喇!

佢斷言講:「不過呢一刻霸佔你屋企嘅,唔係張文軒,而另有其人。」

「咩料,我好亂呀。」

佢飛快畫左張圖。佢啲字字如其人,幾秀麗:
佢指住張紙,「我覺得除左你同文軒,應該仲有第三個人,我暫稱佢做『謎樣人』先。

你哋依家個情況唔係一般睇戲嗰種,靈魂出竅再進入另一副身體。應該係,你個靈魂,或者叫做你個意識啦,依然係同身體結合緊,只係身體變形變到同另一個人一樣。

以你為例,你個身體變成張文軒。而依家喺你屋企嗰個謎樣人,就變成你;至於文軒,大概都變左樣。」

無錯,佢解釋得好清晰。

我指住謎樣人問:「點解你覺得除左張文軒,會仲多一個人呢?」

「因為聽完你形容,我好肯定依家喺可兒身邊嗰個唔係文軒。」

「點解咁肯定先?你見都未見過。」

「如果你識文軒,你都會好同意。佢好有個人特色。」

咩料,點為指個人特色?

「咪住先,」我抬起頭望佢,「即使張文軒個外貌變晒,你都認到佢?」

佢諗都唔諗就點頭。

神情絕對唔係逞強或自信,而係理所當然,就好似呼吸一樣咁自然。

原來有人即使嘅唔同晒外觀、唔同晒身份證明文件、記憶唔可靠,都有辦法俾人認到出嚟,就靠凱婷所謂嘅「個人特色」。
頓時,腦海浮現可兒望我個陌生眼神。

可惜嘅係,佢睇唔出我嘅「個人特色」。又或者,凱婷觀察力夠敏銳,所以先可以一眼認出。

我忍唔住悻悻然講:「就當你呢個假設係啱,謎樣人先係搶走晒我所有嘢嘅人。咁真正嘅張文軒又去左邊?佢到依家未嚟搵你,唔通死左咩。」

我同凱婷相處左一陣,佢一直都好沉靜穩重,幾乎唔太表達情緒出黎,唯獨我呢句話終於令佢激動少少。

佢手掌「啪」一聲大力拍落枱面,「文軒未死!呢點我好肯定。」

哪來的自信?

「點樣肯定到呀?佢有半年幾無出現喇喎。」我繼續問。

呢一刻,我係有少少妒忌擁有凱婷既張文軒。

佢面都唔紅下,答左句非常古裝神仙劇既對白:「只要佢一日未死,佢既氣息依然存在,我感受得到。」

唔,如果可兒都可以感受下我既氣息就好。

於是我回凱婷一句,目前諗到最文青嘅對白:「感受氣息,像極了愛情。」

究竟搶走我個樣嗰個,係謎樣人定張文軒我暫時唔可以確定住。

不過今日了解多左張文軒呢個身份,我都覺得佢呢個「人生勝利組」係唔可能會貪圖我嘅嘢。

凱婷收起張紙,用命令嘅口吻話:「短期內係無可能解決呢件事,你暫時用文軒嘅身份住喺度先。我會講文軒嘅事俾你知,你好好記住,要當自己真係文軒。」

「下?」我起身執袋,「唔啦,我走喇。」

「你去得邊?」

噁!佢呢句唔知點解令我個心揪左下、痛痛地。
可惜人地唔俾佢食
你同我收聲
西貢結界
可能謎樣人係想食可兒 覺得可以由可兒嘅追求者入手
綠茶係咪讚緊自己字體秀麗?
又喺我呀 今次留言甩咗p
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞