隔離14日出嚟,我個淫底女友俾人食咗、我個身份仲要俾人取代咗《奪臉述異記》

1001 回覆
468 Like 41 Dislike
我竟然唔記得講加更制,多幾個正評可以加更了
每50正評加一更
每50個正評會加更一次

舍牙畀朋友過嚟一齊討論劇情

請科勞小弟,部份短故唔會放上連登:
Instagram: greenizmstory
Facebook: 橘子綠茶
lm!!
呢類題材好多戲劇都有,不過脈絡唔同
感動
初體驗
香港加油
手動正評計嗎?
感謝大家正評,即刻獻文

————————

對於門後面有乜,我幻想過幾個可能性,有科幻、有靈異,但估唔到會係最日常、最平常嘅畫面。

整齊寬敞嘅客廳入面,有位黑黑地、眼圓圓、著 T shirt 牛條褲嘅女人,好驚訝咁望住我。

張文軒阿媽?個樣有啲唔似香港人。

我哋兩個僵住左望對方,正當我猶豫叫唔叫佢做阿媽時,廚房有把女聲傳出:「文軒?」

另一個四十幾歲嘅女人企喺廚房門口,雖然只係著住普通雪紡衫同牛仔褲,但氣質明顯同客廳呢位黑黑地嘅女人唔同。

有種知性嘅貴氣,睇嚟佢先係張文軒阿媽。

咁客廳呢個,我暗笑一下,應該係菲傭。

「阿媽。」我唔知講咩好,暫時都係入屋叫人穩陣啲。

「文、文軒!你終於返嚟喇!」張文軒阿媽突然激動大叫,衝過嚟攬實我喊。
第一次正評比咗你 你要負責

出多啲文
究竟咩事,見到個仔返屋企使唔使感動到咁。

「呃⋯⋯係呀,我返嚟喇。」

佢對眼紅晒,由頭到腳、由前到後望我一次,「你過嚟坐低先,食左嘢未?」

佢拉我一齊坐喺上梳化上面,急急吩咐菲傭:「Susan,煮啲嘢出嚟先,斟杯水俾文軒。」

「你究竟去左邊呀?有無邊度唔舒服?」張文軒阿媽一輪嘴問我,又慌失失企喺身,「唔係喇,我哋去醫院 Check Check先。」

一聽到醫院我即刻成個人醒晒,禁住佢,「阿媽,你冷靜啲先,坐低慢慢講。」

「係,係,無事就好,返嚟就好⋯⋯」

睇佢咁唔尋常嘅樣,張文軒似乎好耐無返過屋企。

我應該點樣問好呢?

「呀!你睇我幾大懵,」佢拎電話出嚟打,「我打俾你阿爸同凱婷先,你搵左佢哋未?」

下,凱婷?壞唔壞先?
「未未未⋯⋯」

「喂,」電話接通,張文軒阿媽話:「你快啲返屋企啦!你個仔返左嚟呀!係呀,佢無穿無爛。嗯,係呀,都有半年喇。唔唔,好啦唔講喇,拜拜。」

半年?張文軒有半年無返過屋企?

「頭先你打俾阿爸?」

「係呀,佢要開埋個會先返嚟。」佢放低電話,抹抹眼淚,「呢半年你究竟去左邊呀?做乜粒聲唔出走左去?」

咩話?張文軒係離家出走?

目前最安全嘅做法係扮失憶,我答:「我⋯⋯我唔記得晒喇,呢半年迷迷糊糊咁,一醒返就返到屋企喇。」

佢雙眼即刻睜大,「你⋯⋯你唔知自己去左邊度?」

我搖搖頭,「究竟發生咩事,我真係未搞清楚。」我講真。

「你、我、你⋯⋯」

我搶道:「阿媽,不如俾我換件衫、唞一陣先再慢慢傾啦。」

——————————

再多50個正評同樣會加更
即係點?
磨咗了
P牌冇得正評
歡迎新讀者
好多文 一次過追曬好爽
你依個正丫

Between 重甜 thx!
諗起隔離凱婷故 cmg
我都係
其實正評係要比最新篇文?
西水破處
唔緊要,嚟留言都好好呀
咁唔好俾佢停
幾驚話唔好睇
重甜會糖尿㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞