隔離14日出嚟,我個淫底女友俾人食咗、我個身份仲要俾人取代咗《奪臉述異記》

1001 回覆
468 Like 41 Dislike
新追文留名
一口氣追哂 好好睇
養肥咗咁耐入嚟睇
見到綠茶巴你住嗰幢中咗
小心身體呀!
Live
推推
其實就係 #1嘅
樓主幾時出返《屍語異色瞳》 好好睇好想繼續睇
Push
陳又廷(即係我本人)一直生活得唔滿意,成日都想改變現狀。

『生靈』漸漸喺陳又廷心中產生,力量愈黎愈強大,直到有自我意識,就開始為佢既計劃做準備。

首先,佢要搵出幾副適合既肉身。

張文軒正正符合生靈既要求——張文軒係陳又廷夢寐以求既身份,生靈以為將我變成張文軒,我就甘心放棄陳又廷既一切、去過張文軒既生活。

咁既話,當生靈搶左陳又廷既身份之後,我就情願過張文軒既生活,而唔去同生靈爭陳又廷身份。

問題係,張文軒身份被搶,張文軒一定會查出原因,去搶返自己個身份。

我地三個既關係係互相牽連,萬一張文軒想搶返自己身份,咁就導致我無左張文軒身份,繼而想要返陳又廷身份,最終都會搶返生靈既野。

為此,我快快手畫出一個關係圖:
雖然講究啲唔係咁畫,但大概意思就類似咁:我地三人係互相牽連,一方想要返自己身份既話,就會影響另外兩個人。

由於張文軒身份俾左我,生靈需要搵另一個身份俾張文軒。

呢種情況,必需要有個人係甘心放棄身份,亦無意再生存落去。

想自殺既阿圖,對生靈黎講係非常之適合,因為阿圖既身份亦係張文軒所嚮往既。

我再畫多幅圖黎搞清楚四人既連鎖關係:

當然除左生靈,我同張文軒都唔算搶。

生靈有晒以上既完美計劃之後,佢決定喺今年 1 月中落手。

呢度提一提,師傅唔肯定生靈幾時脫離我身體,有可能係早於 1 月,又或者佢 1 月一脫離身體就即刻落手。

佢將我個樣慢慢變成張文軒。

同步,佢已經能夠脫離我身體,慢慢影響阿圖,令佢自殺。

自殺果刻,正正係將張文軒既身體變成阿圖之時。

講到呢度,司徒師傅補充:「由於『生靈』既力量未大到真係可以落手落腳去殺人,佢盡可能係加強負面心情、改變身體外型、換下你地啲鎖匙同身份證之類。」

當一切都準備好之後,生靈喺我返黎香港果十四日期間,正式用我個樣去搶晒我所有野。

「唔⋯⋯」張文軒聽完司徒師傅既描述之後,講:「咁唔怪得可兒會認唔出果個『陳又廷』係假架啦,因為佢本身就係陳又廷既其中一部份,自自然然知道晒陳又廷所有野,講得出以前同可兒一齊既回憶,亦十分了解可兒。」

我認真喺腦入面重組我呢排經歷過既事、所謂「生靈」既種種言行舉指,唔⋯⋯司徒師傅呢番話又真係無反駁之處。

「你地問我,點解咁肯定係陳又廷既生靈,而唔係張文軒,以上經過就解釋清楚晒。問題係,陳又廷,你知唔知自己一直心存怨恨?」

「下?Ummmm⋯⋯」我講:「係正常人都會心有怨恨架啦。」
司徒師傅搖頭,「比起張文軒,你更加埋怨自己人生,呢樣就係我頭先猛咁問你地一啲唔關事既原因。

我發覺好多時你明明遇到好事,但你個諗法往往負面。

例如可兒。你有個咁好既女朋友,但你往往著重於佢既缺點:
明明佢咁靚女,你又嫌棄佢皮膚有瑕疵;
佢身材有肉地屬於細細粒咁得意,你就嫌佢肥仲出聲叫佢減肥⋯⋯

所有事物都有正反兩面,而你傾向睇到負面,而遮蓋佢好既一面。

我諗生靈一向都覺得你不知足,既然係咁,不如由佢黎承接你唔想要既野,然後將你想要既野俾你。

張文軒既身份就岩晒你,而且凱婷亦係你本身鍾意果類型。」

⋯⋯我⋯⋯我頓時俾佢講到無地自容。

講真,自從失去可兒之後,我一直回憶我地種種過往。

我好似真係有意無意講啲傷害佢既說話⋯⋯

我照直講:「超,咁張文軒係人生勝利組,佢既怨恨梗係少過我啦!生活艱難呀!」

司徒師傅繼續平心靜氣分析:「你個問題就係打從一開始就將自己列為受害者,遇到咩事都怪個天唔公平、人地對你唔好。

就講今次俾人搶身份咁,你懷疑張文軒、怪阿圖,但從來都唔會諗自己既責任。

唔係樣樣野都同錢掛鉤。

正如你會羨慕凱婷睇得出張文軒既個人特色,同時怪可兒點解睇唔到你嘅。但你有無諗過,會唔會係你自己無展現出黎,責任唔在於人地度,而係你自己?」

嗚!

佢講中晒!

我即刻俾佢收左皮,縮埋一角反省。

「咁其實又無壞嘅。」張文軒打圓場話:「既然你講到張文軒人生咁好,依家有機會擁有,咁對你都係好事呀。」

佢講得啱。

張文軒有車有錢有樓有樣有女,榮華享之不盡。

但問題係,佢嘅世界無可兒。

如果擁有以上一切而單單無左可兒,咁得來都毫無意義!

先唔講凱婷會唔會同我一齊,就算佢肯,我覺得同機械人凱婷比唔上同可兒一齊咁開心⋯⋯

唔係,係喺呢個世界上,我搵唔到另一個人能夠取代可兒。

唯獨係佢,先明白我諗乜、聽得明我啲爛 Gag⋯⋯

就算就算我以張文軒既身份追到可兒,咁都唔係我想要既感情。

我要既,係光明正大以陳又廷既身份同可兒一齊!

再者,我對可兒有信心,佢唔會見張文軒條件好而飛左「陳又廷」。

而且,了解過後其實張文軒都有好多負擔、屋企人亦無乜溫暖,雖然勤快 Maria 真係好勤快,但我情願喺自己間屋度自己落手落切生果俾阿媽食。

「錯。」我正色講:「我之前一直都錯過晒。我最想要嘅,都係自己嘅人生,我要做陳又廷!」

比起我,張文軒立場搖擺不定。

聽到我嘅決定,佢問:「司徒師傅所言甚是。咁請問我地應該點樣化解今次既危機?」

「首先,你地改改自己既思維模式先。係呀,你都有份!」司徒師傅愈講愈起勁,指住張文軒。

佢話:「你地心中怨恨一直餵食生靈。

張文軒,只係你未去到陳又廷咁勁,但你嘅怨念會助養到陳又廷既生靈。

一日你地心中惡念強大,一日你地都唔可以拎返自己身份。」

「我都想俾人助養下⋯⋯」我講。

「你地再咁樣落去,生靈既力量會愈來愈強大,到時唔好話擊退佢,連你兩個既肉身都難保呀!」

「我唔制!」張文軒放低雪糕、飲啖可樂,「我想做阿圖做多排先呀!」

司徒師傅突然一手搶過佢罐可樂,啪一聲放喺枱面。

佢一臉凝重,問左個非常驚人既問題,驚人程度嚴重過我俾生靈搶走身份:

你地兩個就快死,
你地知唔知㗎?

加速
正皮ed
Live左喇😭
P牌正評唔到
唯有推下
幫緊你,幫緊你
多謝關心,我全家都好健康

暫時
呢個故live果陣無乜聲氣,搞到無乜心機寫落去
遲下睇下多唔多人想睇先
又live左
乜寫寫下變咗正能量。。。。
雞排妹係女神
有外在美亦有內在美
繼續黎丁吧
你個名
咩暫時?係永遠健康啊
F5就黎比我㩒爛喇

絲打今日仲有無?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞