隔離14日出嚟,我個淫底女友俾人食咗、我個身份仲要俾人取代咗《奪臉述異記》

1001 回覆
468 Like 41 Dislike
waiting
主角最後會殘殺邊個?定比人殘殺?
留名 文筆好好
live 想知點解會咁!
綠茶新故轉左風格有啲唔慣,不過新故都好好丁
抄face off?
(張文軒既菲傭由 Susan 改名為 Maria,
唔會影響劇情,純粹個人喜好
——————————

我搶道:「阿媽,不如俾我換件衫、唞一陣先再慢慢傾啦。」

我未等佢出聲,已經起身走入房。

頭先稱職 Maria 已經搬左我個背囊入房,所以我識路。

張文軒間睡房打掃得好乾淨,我第一時間打開枱面部電腦,不過無密碼開唔到。

房入面搵唔到電話同任何幫到我嘅物品,我轉攻書櫃。

上面除左好多教科書同參考書,亦有唔少詩集同小說。

我要搵嘅嘢,擺喺最底層嘅一角:相簿。

數量唔多,而且都係呢幾年嘅相,再舊啲嘅相可能收起第二度。

相簿有一啲生活照同旅行相,睇嚟佢同蒼井優都拍左好幾年拖,身邊有好多朋友,生活多姿多采。
暫時睇佢嘅生活足跡,似乎唔似同我有交集。

放返好相簿企起身後,眼角發現一本嘢,擺喺小說同小說中間,我抽出嚟睇。

係一本揭頁式 File。一揭開⋯⋯我吞吞口水。

上面全部都係報紙剪報,同尋人廣告,圍繞住一單失蹤案:

張文軒行山失蹤 至少仍未尋獲

報紙日期最早係今年 1 月,張文軒似乎就係當時開始失蹤,時間吻合佢阿媽所講,直到今日已經失蹤左差唔多七個月。

睇完報紙整合返佢嘅失蹤事件:

當日朝早佢自己一個揹輕裝去大埔行山,佢有多年行山經驗,久唔久都會自己一個行山。

直到下午開始失聯,電話無訊號,自始消失喺呢個世界上。

按親友同同事形容,張文軒性格樂觀、人際關係好好、無經濟或工作壓力,唔似會自殺,亦唔似係離家出走,外界估計係行山失足再失救嘅機會大啲。

呢個 File 入面夾雜住一啲由私家偵探社 Send 出黎既 Report Copy。

我諗張文軒阿媽始終唔肯接受自己個仔已經死左,依然每個月都俾錢請人搵返張文軒。
我求其拎張紙出嚟,寫返條時間線:

時間上又吻合到,張文軒咁啱喺我出發去台灣嗰陣扮失蹤,等到我個樣完全變好後先再出現。

或許等我嘅同時,亦係佢變樣嘅期間,所以佢唔可以俾自己屋企人同蒼井優見到。

我手上有張文軒三條鎖匙:一條開屋企大門、一條係我自己房門,仲有一條金色細鎖匙仔係不明。

我搵過晒成間房,唔見有鎖頭嘅嘢。等陣出去客廳再搵搵,如果無就走。

我今日嘅目的已經達到,呢度亦無再多線索俾我查。

打開房門,聽見門鈴「叮咚」一聲。Maria 打開門,來人竟然唔係張文軒阿爸,而係一位相當清瘦嘅靚女。

佢入到室內除低口罩,我認出佢就係蒼井優本尊!
「凱婷你嚟喇,唔使除鞋,嚟嚟嚟。」張文軒阿媽好熱情咁拖佢嚟到我面前。

「Autie 你好。」

哦,原來凱婷唔壞,而且仲幾有氣質。

佢嘅黑色背心連身裙、高踭鞋再加個包包,一睇就知係 OL,而且係中環返工嗰隻,打扮得整整齊齊,無乜化妝。

凱婷即係蒼井優,即係張文軒女朋友。

頭先張文軒阿媽提過會打俾凱婷,我望望鐘,中午十二點幾,凱婷應該係一收到電話,就同公司請假趕過嚟。

比較張文軒阿媽驚徨失措,凱婷好冷靜,冷靜得唔似同情人事隔半年後重逢,更加唔似慶幸情人死裡逃生嘅驚喜。

「文軒,好耐無見。」佢放低個袋,語氣淡薄,不過都有主動攬住我。
「呃⋯⋯我好掛住你呀凱婷。」我唔知講咩好。

「頭先伯母喺電話簡單交代過,」佢怔一怔,鬆開我,「你係咪失左憶,無晒呢半年嘅記憶?」

「係呀⋯⋯」

佢唔出聲靜靜打量我,搞到我有個錯覺覺得自己塊面滴緊汗,明明間屋好夠冷氣。

張文軒阿媽適時話:「Lunch 煮好咗喇,大家坐低食少少嘢先啦。」

「都好喎。」我琴晚同今朝都係食面包,依家有啲餓。

食完飯之後,張文軒阿媽帶左 Maria 出去買餸,話慶祝我返嚟,今晚要煮餐好嘅。

間屋淨返我同凱婷,佢唔客氣咁走入我間房。

哇,唔通叫親凱婷嘅女仔都真係好壞?

——————————
感謝大家正評,一連出晒兩更
再多50個正評都會繼續加更
手動正評
凱婷唔通係變態既?

綠茶巴點都比d變態血腥野我地睇既
暴走會好開心,我都想走下
出咗了,連出兩更
拿拿拿,唔好亂講呀,我寫開治癒愛情故
感謝,希望故事推進唔會令你失望
凱婷
終於追到
已正皮
聽日再加更
我唔信你咁好死 係咪又係滾水陸JJ?
已經有少少線索㗎喇,要唔要提示?
好彩好丁
睇多啲就慣㗎喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞