隔離14日出嚟,我個淫底女友俾人食咗、我個身份仲要俾人取代咗《奪臉述異記》

1001 回覆
468 Like 41 Dislike
黎明
Life咗阿
推爆!!!
多得大家正評同推 Post,今日可以專心寫故
即刻加個靚更唔多講!
正皮再夠數亦會加更

————————————

無錯,我無地方可以去,亦無錢俾我去任性一下。

凱婷講完一堆注意事項俾我聽之後,「萬一遇到有咩情況搞唔掂,而又搵唔到我,你一係就扮失憶、扮暈、扮頭痛,是但一樣啦,CCTVB 啲膠劇都係咁做。」

雖然凱婷講嘢串串地又 Cool Cool 地,但無可否認,佢真係喺我呢個人生低潮兼個腦好混亂嘅關鍵時刻出現,就好似人生導師咁指我路,令我無咁怯⋯⋯無咁孤單。

我暗暗喺內心叫佢做凱婷 Miss,咁啱佢打扮斯斯文文成個老師咁。

當然我對佢毫無愛情上嘅興趣。

呢點都幾奇怪,我一直鍾情佢呢類瘦底而又聰明嘅女仔,同可兒拍拖之前,一直都想搵個女朋友係凱婷呢類型。

但識左凱婷後,又完全無感覺,可能因為我已經有可兒,又或者係凱婷性格。

「唉⋯⋯」一諗到可兒俾第二個男人攬住,甚至食埋,唉,我就大大聲嘆口氣。

「啪!」凱婷大大力拍我膊頭一下,「你起碼都知可兒喺邊,想見就偷偷跑去望佢。我連文軒依家喺邊都唔知呀。」

「你都講得啱⋯⋯咦,你安慰我呀?」

嗰晚凱婷留低食飯,佢提醒我喺人前要叫佢英文名,我先知佢個英文名係咩。

個名同佢真人完完全全 100% 極之唔 Match!

佢叫做 Rose。熱情、浪漫、奔放嘅 Rose。
我用張文軒身份生活左幾日,總算勉強適應環境。

之前 Send 過我張自拍(張文軒既樣)俾台灣朋友,佢地一一熱情回覆,無人因為我個樣由陳又廷變成張文軒而覺得奇怪。

即係話台灣朋友呢條線都斷埋。

而張文軒班朋友知道我返嚟(以為我就係張文軒),係咁約我食飯,不過凱婷以肺炎同休養為由,全部幫我推晒。

張文軒爸媽亦唔太過問我工作,暫時無催我搵工乜乜乜,所以我可以隨心所欲咁吃喝訓。

——當然唔係啦。

期間我有偷偷去見可兒。

講真,佢無變過,不過以我依家呢個身份、呢個角度去望佢,我覺得佢散發嘅感覺唔同晒。

以前我哋放工自自然可以見面,日見夜見,我有時真係忽略左佢,應該話,無用「欣賞」嘅角度去望佢。

依家佢離我咁遠,遠到係我唔可以掂、唔可以拖手嘅距離,我先重新再留意佢嘅一颦一笑。

企喺高大謎樣人隔離嘅佢,睇起嚟細細粒好嬌小,好似比以前瘦咗。

雖然佢唔係凱婷嗰種氣質 OL 打扮,只係普通 T shirt 同短裙波鞋,不過令佢睇起嚟更隨和可愛,再紮起丸子頭,可以清楚睇到佢行路嗰陣,對胸彈彈下既肉感⋯⋯

失去先識珍惜——呢句話真係好老套,但好撚中。
以前佢同我出街,素顏既話,我會提醒佢執執啲皮膚,次次都列出幾點佢要改善既地方、次次都數落到佢好嬲。

自從謎樣人用左我個身體之後,可兒素顏既次數愈黎愈多,佢睇上黎笑得更燦爛、更有自信⋯⋯素顏既樣愈睇愈順眼。

呢樣亦係我最擔心既一件事。

謎樣人似乎好包容可兒所有野⋯⋯

而可兒⋯⋯同佢一齊,似乎比起同我一齊更開心幸福⋯⋯

除左好似跟蹤狂咁偷睇佢,呢段日子我亦有做一啲調查。

主要關於身份對調、靈魂出竅、身體交換,意外地上網 Search 呢啲字眼可以搵到大量題材。

我唔使番工,見有咁多時間就匿喺房入面研究,終於睇晒《Get Out》、《秘密花園》同另一套美劇。

無錯,我所講嘅資料搜集就係睇劇。

無計啦,好大部份聲稱自己靈魂出竅嘅人都係宣揚宗教,講講下實會話咩只要信神拜佛就解決左個問題。

我固然唔係抵毀上帝同佛祖,只係覺得我呢個情況入教會或者食齋係幫唔到啲乜。

不過 Well,睇埋晒呢啲劇,除左知道好多韓劇一定安排男主角有場突兀既出浴戲之外,我其實都無乜收獲。
比起我,凱婷份工好忙,佢盡量用工餘時間去調查。

主要係睇有無人類似我咁嘅經驗,無論亞洲區同歐美都搵過晒。

通常搵到當時人聯絡方法,佢會 Send Email 甚至打過去問。

最後經唔起凱婷審犯既提問方式同抽絲剝繭既查案手法,大部份人講野都前後矛盾、疑點重重。

淨低嗰小部份人,甚至暗示自己純粹想上下電視所以作故仔。

事情就咁樣陷入膠著狀態。

無辦法之下,我有諗過直接去搵謎樣人再對質一次,問清楚點解佢要搶我既可兒。不過又怕佢真係報警拉走我。

直到星期六晏就,我落街買外賣遇上一個人,終於令成件事有個大突破。

本嚟疫情咁嚴重係唔應該隨便落街,不過 Maria 受命令煮野食好清淡,張文軒阿媽仲要係素食者。

我口淡淡多日,忍唔住食下街外野(家庭觀眾切勿模仿)。

咁就成為左我遇上佢既契機。

佢,正正就係成件事既關鍵人物——

張文軒

幾時先到變態恐怖劇情
開始嚟料
Push
會唔會可兒都比人換咗身體 而嗰個人嘅目的係想同本身嘅陳又廷一齊呀? 所以面前嘅可兒都認唔出呢個陳又廷俾人換咗
主角慘得黎又幾搞笑
新讀者表示唔想睇到劇情暴走
謎之主角現身 故事準備入大直路
咪撚quote文啦屌你
而且仲係唔壞嘅凱婷
繼續嚟Life呀
無呀無呀
句式複雜不過睇我明

唔係呀,可兒無換到人
幾時有文
如果最後只係洗腦同催眠啲戇鳩嘢嘅話 樓豬等收刀片
隻貓會唔會係真張文軒
想哭的我戴上了貓的面具

好吸引
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞