澳洲x職業治療OT,你問我答

924 回覆
17 Like 30 Dislike
做完了,不過答得中英夾雜加油
係咪一般大學校都有ot master? 如果係嘅話我自己再搵料,唔該晒你

同埋想問得econ 底會唔會好辛苦?
香港認既mot course 唔多

我psychology 底覺得會辛苦既 不過肯讀應該冇事既
唔理佢認唔認啦 去到澳洲讀都會喺澳洲留低啦

本身想讀law 我諗都差唔多架啦

多謝細心解答
如果under grad讀不相關科目,有冇可能入到ot master?
多謝巴打
小弟唔係master啊

不過個網個min requirement 係4.5/7
即係2.6/4 GPA
我覺得係男仔OT為小朋友帶黎多啲同元素,eg 我而家有volunteer 個sports group咁
始終傳統好多OT都係女性為主
其實你冇讀過都做得,始終lecture同真實practice都有分別都係要再學過
唔該哂ching 中英都冇問題
又唔一般都有唔係間間U都開OT
好似香港咁都係得poly同Tung Wah

Econ 文科底可能catch up anatomy會難少少
但成個course都係得1-2個呢啲好bio human structure嘅course
所以應該handle到嘅
冇錯!一定要check番香港OT註冊個名冊認受嘅uni同program, 如果唔係有機會番唔到香港註冊
多謝絲打提醒
咁最好都係認好喇
多個選擇嘛
有機會!ching讀咩undergrad?
大家組隊黎澳洲,到時大家一齊照應
但講真好難講咩係同OT相關嘅UG😅health 科係最關事,但冇理由叫physio轉黎讀掛
讀兩年 再揾 然後申請PR 算係最易移民嘅途徑
一屆得三四個not related 既bachelor
Hello樓主
本身讀communication嘅degree今年grad
想下年去澳洲讀master 想轉Field
一直諗緊social work但啱啱追完Post發覺OT讀嘅嘢都幾有趣 有少少興趣
想問而家澳洲呢兩個filed嘅前景如何
同埋冇底會唔會真係好難讀?
垃圾soc sci
btw 上網睇澳洲學費好似好貴 樓主你學費連生活費大概幾多左右
我幫你再睇過, 佢個網都冇乜好明確講要點做,
可能真係要submit 左application先知下一步應該點做
Sorry ah Cant help
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞