澳洲x職業治療OT,你問我答

929 回覆
17 Like 30 Dislike
唔多
比例都係大約 1:9 or 2:8
都會計ot service
例如見個上門同client做一個鐘home assessment
30mins driving+1 hour documentation/report writing time都可以照計錢
Total盛惠 2.5*200= $500 Aud
如果你independent practice, $500蚊自己袋哂
Ching係邊間讀?
男OT有著數
呢個世界從來都係物以旱為貴嫁喇
Independent都係要儲客
所以最好有成個health team ge fd, 起碼人地GP phsio speech覺得佢client需要ot會諗起你
都係要靠人脈

不過job就大把喇
好多private organization都做唔切
Client都係waiting list 等緊
可以嘅 不過呢啲都係你同公司嘅deal
最好唔係撬牆腳喇
其實OT行頭唔大 做臭自己個名冇運行
不過我見有人打幾份part time OT
其中一份係自己接客
想問樓主ot嘅話curtin會好過usyd 定係差唔多?
如果我話usyd好過curtin 應該會得罪好多人
不過我諗你應該問你自己想住邊個城市

利申usyd
想知留係Sydney 會唔會搵工難好多?同埋因為聽人講syd嘅實習方面會差啲 驚出黎會難啲搵工
我都唔知
而家final sem
半年後話你知冇聽過實習差啲喎
不過遇唔遇到好嘅supervisor就好睇運 呢樣就你讀邊間u都係一樣
不過sydney揾工一定冇其他regional 地方咁易
Ching 想問下佢有無講原因係咩?
想問下有冇ching 報左curtin pt/ot 已經收到offer啦!
我估主要係placement hours唔夠
因為有啲u會當community project係placement
想知一般來講,usyd/curtin要報完幾耐先收到Offer架
想問下樓主,
NGO 同事氣氛幾好
本身想試下彌補出國讀書嘅 但似乎而家讀master或多或少要諗埋移民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞