澳洲x職業治療OT,你問我答

929 回覆
17 Like 30 Dislike
我自己就住北面ryde個邊
貪佢近eastwood 多港式野食 grocery
出city 火車大概30-40mins
建議平平地有架車會方便好多
我地舊campus(lidcombe)好多街位 揸車肯定平過public transport 又快又安全
但好似下年搬哂main campus
所以可能住近啲又會好啲
Aud🤓
Hkd 嘅話 幫中學生補習都賺到喇
同多啲夾間house都會幾平
不過house又會多左野搞 (eg gardening)
師兄,我想問下英國同澳洲既OT邊到好啲? 師資,就業機會同移民黎講?
本身bachelor 係英國讀linguistics, 呢科難吾難入master; 有BNO

Thank you
但想請教讀Master 2年,唔長又唔短😂買左架車,怕唔怕賣唔番出去? 下年搬晒main campus ?
應該ching講嘅各樣野都係澳洲好
不過唔知bno去英國有冇咩著數
Linguistic 應該都ok嘅 始終Mot 冇mpt咁bio
唔會 二手市場好多交易
啲車唔好太舊會易啲甩手
有平有貴 5000-8000都已經唔太差
移民嚟講就暫時已有嘅消息英國嘅 BNO pathway 一定係最穩陣喎

BNO pathway 唯一條件 5 + 1 穩攞 BC

Aus 嘅 pathway 暫時都未講實最低 risk 嘅 485 5 年後仲有無咩條件
其他 existing 嘅 pathway 就睇你能力

如果單講 risk 英國會係最低
OT加五年working experience 正常都夠分既除非又off list
正正常常就應該無事

除非唔正常
吾該哂你!英國個邊人工都好似低少少……
所以衡量緊,澳洲個移民政策好似唔太gurantee到我攞PR 同埋會越嚟越難
相反英國5+1一定有
OT英國感覺上好似參差一啲
參差嘅意思係 ?

其實你去邊度讀就預邊度做

市場有需求就得

年年都有人 grad

唔知澳洲英國兩年後會唔會飽和
Monash Ot year 3留名
其他我唔知 英國OT地位應該幾低吓
澳洲自由度會大啲咁
噢 點樣低法 ?

我以為已經無得再低過香港
100K澳幣係講緊一個月定點?
同埋要做幾多年?
有冇得留telegram 問嘢❣️
100k係年薪
我估十年左右掛
賺錢嘅話Run private/independent賺多好多
$200aud / hour嘅話你自己計下
Per hour 仲要車程documentation 呢
澳洲多唔多男ot
車程documentation用嚟做咩架?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞