澳洲x職業治療OT,你問我答

929 回覆
17 Like 30 Dislike
UQ就好似收分好高, UniSA就唔清楚
不過我覺得係講到尾, 你最後想留係邊到, 你覺得queensland移到民, 又住得舒服, 咁咪盡量去UQ讀, 然後係個邊搵工~反之亦然
非理科底讀ot 可唔可以呢?
如果移民轉行 ot係考慮之列

對開sen 同ot也常合作
不過都係小手肌野&感統為主
其他都係搵返pt
巴打咩Hon grad 介唔介意透露下
係咪有讀到Pre-reg嗰啲Human biology course先收
Second up,我有係U讀過Bio course
2.2 入到大有人在 Curtin 專收垃圾

利伸: 垃圾
上面見到你講話讀邊間Uni depends on我想喺邊度生活
如果USyd OT Grad
去Melbourne搵工難唔難?
移民生活嚟講Melbourne好似好啲
但個人想讀USyd...
巴打,想問下Curtin好啲定newcastle?
英澳自己揀啦
兩間都澳
Newcastle 有兩間喎Ching
Nsw同wa 其實都冇乜可比性

排名上Curtin 會好啲
咁揾工上係咪curtin都容易啲?
我知perth好似有政策限咗要優先請本州畢業生,
同埋Newcastle果邊工作機會少啲,
雖然近sydney,但礙於移民政策,
3年要攞PR就唔可以係大城市揾工
巴打有冇聽過有人係香港做啲ot related嘅義工?
自己本身sci grad,想係香港做啲ot related嘅野方便寫personal statementthanks
有冇人知道以citizen身分報master駛唔駛考IELTS?
大學係香港讀

打算過多年幾翻嚟澳洲
有 好多ngo 都有OT service, 通常都係做intellectual disability and aged care. 醫院都會有, 不過好多要求,加上而家covid應該冇乜機會
要考
Ot要全7
巴打求例子我自己都有嘗試過搵,但係好多都係請OTA多過收volunteers而好多ngo/醫院嘅volunteer多數都係跟下promotion/fundraising event 唔似有shadowing OT嘅機會
唔該巴打
要placement?
想問下health science會搵到咩工?佢咩情況會勸你轉做hs?炒一次placement就叫你走咁?我覺得如果到時真係出左事讀唔成個ot都可以求其執個degree走然後補番個master其實幾抵唔知有冇理解錯 想問多唔多咁既例子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞