澳洲x職業治療OT,你問我答

924 回覆
17 Like 30 Dislike
冇計啊個research真係好缺人啊
澳洲 psy Occ 缺唔缺人 ?

香港做咗 5+ 年 Psy
A bachelor's degree, master's degree or PhD from an Australian institution or equivalent.
啫係香港degree都ok?
咁佢都幫手答咁多問題,互相幫助,有咩問題?
都有好多job opening ah
https://au.indeed.com/Mental-Health-Occupational-Therapy-jobs
澳洲好少叫psy OT, 通常係叫mental health
想問下OT對小朋友係social方面(e.g. Adhd, dyslexia, social difficulties)係點做? 同社工係口方面既分別係點

呢邊社工好似唔會點做therapy, OTrapy, OT主要係透過唔同活動/games build up 佢地ge capacity, 因為呢D 好玩GE活動先會吸引到小朋友去enjoy成個過程,因而去踏出自己comfort zone 去試做一D佢地未做過GE野,
例如, 玩GE過程中, 目的係想佢習慣聽instructions, take turns, pay attention, 練習fine motor skills, 等等.
係social 上可能就係read social cues, 嘗試透度佢地表達自己, 因為小朋友特別係未係好識講野個D, 好多時都用唔到語言表達自己 (frustration? happy?), 不過我地主要都係透過activity去做therapy, 可能社工係多D counselling?
我唔知個明文係邊到寫不過身邊好多香港u grad都係收, 所以應該係冇問題, 重點係最尾個個 "or equivalent"
多謝ching諒解
樓主點報名?
每間U獨立報名一次?
想問下係香港只讀到HD 可以去個邊報OT bachelor?

希望出年過到嚟
因為風水佬話我如果轉行,最適合就係做health

想問巴打你果時係咪係澳洲讀first degree點寫GTE說服consulate比student visa你讀OT架?
係啊~要每間U獨立報名
可以啊 D中學生grad過去d過去都讀到bachelor
咁你學歷仲高過佢地, 點會唔得
不過, 有時可能佢覺得你唔夠高分 (中學or dse or whatever)可以考慮讀左foundation (有一年, 半年, 幾個月intensive, depends on 你差幾多分), 先再入Bachelor. USYD係類似咁GE制度, 但我唔太清楚其他U係咪都咁玩法
始終呢面都缺OT, 樂觀嘅
不過香港牌轉澳洲係要過 stage 2 要 1 year supervised practice

唔知邊度搵個肯做嘅 employer
哦哦~讀書然後搵工都係最易移到民GE pathway, 而且Scott Morrison而家又比多5年做野, 申請PR係會易左
我唔係澳洲讀first bachelor, 我係香港讀完先過黎, 而我本身係諗住去英國, 不過因為有Aus citizenship, 而且呢邊早半年開學, 先過左黎讀。至於GTE我真係唔清楚, 不過我諗你好真誠咁講想幫人之類, 自己本科點岩自己, 應該都OK. 不過最後consult下agent, 佢地好似清楚D
我估大學收得你, 政府都唔會點留難你, 一黎始終, 大學都係一門生意, 佢唔介意賺你錢, 加上澳洲同中國開戰咁, 將來應該會少左好多中國客, 所以只要你唔係有咩可疑動機, 危害國家安全, 應該冇咩理由reject你
其實應該唔太困難, 簡單黎講都係搵個senior 幫你簽下文件姐
但係問題係我未過 stage 2 唔算 full licence

希望佢地唔會好介意

我會做哂 d paperwork 淨係搵佢簽
多謝你 請問有冇咩大學推介讀OT?
Curtin mot 揮過手 我會建議揀返香港accredit 既
睇你去咩地方同俾幾多學費
NSW 可以考慮ACU 最強allied health/nurse uni
唔介意學費貴就去usyd,western sydney u學費正常不過不失,uni of newcastle 最抵玩外加系regional area
VIC 呢個state 呢兩年移民勝地,不過唯一一個簽左一帶一路,自己衡量o唔ok,通常都系monash 不過多數做research, clinical 唔系最強,year 4可以連local有一半人fail系 clinical placement。 唔介意排名去la trobe,學費正常,好多OT大佬系度出黎
WA curtin系wa裏面ge王者 移民perth極有優勢,學費唔太貴
望就咁望啦
我反而想問多少少regional 呢個問題
其實regional係多啲工定少啲工架傳統感覺上大城市人多應該多啲工?但樓主又話regional先多機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞