澳洲x職業治療OT,你問我答

929 回覆
17 Like 30 Dislike
1)遲D想讀OT 想問下其實佢英國澳洲個啲收分低過香港咁多係因為香港少學位定真係咁神?如果考19分去讀會唔會好不自量力比人屌打?

2)佢bio個方面既知識係真係placement expect你隨時隨地攞到出嚟?例如exactly啲骨既名或者肌肉既名記唔到架喎

3)佢啲placement聽講好易fail 想問下佢係話嚟就嚟定其實到時都會比足練習同預習話比你知要記定邊科邊科先走入去

4)讀OT會唔會冇乜ulife 睇落又忙同埋好似唔預你會exchange intern

5)香港人在外國讀有冇話幾多%既人準備畢到業 邊度都得我想有個概念

6)台灣讀會唔會係現時最理想 易讀 平 冇疫情 唔會比人歧視咁勁

唔該晒
Lm
但最後overall都有7?
1. 香港少學位,但其實唔係咁容易讀,係有機會fail同defer的,外國收international student個分係低d,因為某程度係想吸引多d外國學生,一黎賺錢二黎幫大學加分。我覺得好睇你有冇決心做呢行,你有動力,就自然會進步,dse成續唔可以define你

2. Anatomy 唔係個個field都咁重要,不過有d做physical ge可能都需要你運用相關知識,你做得多就會記得嫁喇,最緊要係讀個陣明個concept同背後ge原理
3. 有calender知幾時實習,通常係intensive 6-8weeks咁,期間唔洗上堂,only 實習
4. 會,外國讀書其實冇香港咁多ulife,會dry d,睇你本身係咪好響往呢d生活ge人,我香港澳洲都讀過4年,我會話各有各精彩,health sci subject一定唔同bba,sci咁輕鬆

5. 準時grad? 我地科大約18個香港人,應該10-12個準時grad
6. 台灣讀應該係最平,易唔易讀就冇人知,好少聽人講去台灣,不過認受性可能會低d,其實個人認為歧視問題冇想像中咁嚴重,起碼sydney少d
有~
唔該晒
我幾怕昆蟲,但為左易啲搵工應該會去regiojal地方讀書,聽喺澳洲住過既fd講基本上昆蟲避唔到,閂門閂窗都會入到黎,想知個情況係點?
(如果真係要與蟲同眠我應該接受唔到)
我覺得誇張左
通常都有紗窗 都冇乜蟲
不過唔知rural
因為我見到佢淨係收17 18分 但係好驚自己唔夠料 到時畢唔到業嘥晒D錢 諗緊如果台灣會唔會易讀到個學位番嚟 同埋聽講佢地placement fail多過一次就踢出校 所以風險真係好大 但係又幾有興趣想讀 加上而家有疫情 今日唔知聽日事 真係唔係好敢報 巴打介唔介意分享多啲或者比下啲建議
如果大學ug有major 輔導 會唔會有機會轉到MOT
1. 唔同香港 外國啲uni普遍都易入難出,所以真係要考慮自己嘅能力,同埋你有冇決心去完成 因為唔係hea下hea下都會過到,不過同一個placement係唔可以連續fail兩係真,不過會勸你轉科 Eg (bachelor of health science)

我覺得報左先 你會有個選擇係手,再了解清楚係咪真係你想做嘅野,因為始終都係一筆唔少嘅投資。不過如果你係有決心去讀,係會catch up 到
Ching 咩uni 咩hon??
我覺得都關事嘅,有機不過都係盡快報左先喇,因為係有啲先到先得㗎啲位
Hku 應該upper second class honour grad 我yr3 咋
如果比佢轉左去health science係直接grad定讀多年個個bachelor既野 同埋個個health science grad左可以做啲咩
即係無論香港定澳洲fg 都係reg part 2 先 一年後再上part 1?
sorry 好confused
咩呀 識唔識架 你地係咪做緊架

Reg Part I 其實出嚟做幾年就 reg 得

只要有個 supervisor 幫你簽野就得

喺香港做 OT II 無人理你 part 乜

係升職前要 reg 返個 Part I
小弟啱啱報左英國master OT 仲未有interview

想問下讀ot 要有咩工作經驗
上網睇好似話要shadowing OT嘅要求 (但係course requirement無寫到明) 但係我無試過跟OT 會唔會難啲入

仲有interview嗰陣覺唔覺得難?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞