澳洲x職業治療OT,你問我答

929 回覆
17 Like 30 Dislike
都畢到業GE, 係唔準時姐
5. 其實邊會 佢都係當你醫療人員 同見得OT通常都唔係少野 冇乜好岐
4.
應該可以喺 485 簽證嗰 3 / 5 年期間申請 189 / 190
不過新嘅 visa 係會直接 replace 舊嘅 visa 所以你自己計數

5.
其實無論你去邊度做野都好
出嚟做多幾年野你就唔會再介意總係會有小部分人唔滿意你
做好自己就得
Ching 有冇聽過Adelaide 新開個ot course 評價如何
洗唔洗bachelor 讀相關degree先讀得同埋系咪都要second up先收你?
Second low 入左就讀完

我見親既都係science background 其他科少見啲
Thanks巴打你系讀邊間既master?小弟系engine degree
好奇一問OT會唔會話degree認受性高過master
等於好似香港engine要有degree先可以行scheme,master冇得補底
系你 唔想自爆
冇聽過啊~sorry
應該唔會~degree同master entry出黎應該係一樣
搭單問埋University of Canberra 既OT MASTER好無 啲Agent好 hard sell呢間,但我見排名都幾後。。。 無追post 可能重複 請見諒
就算能成功畢業,喺澳洲做註冊職業治療師,需要IELTS all 7.0嗎?
巴打如果澳洲想讀OT,
係咪讀邊間U都分別不大,
只要係認可課程出到牌就得?
出實習有冇得排field嘅preference? e.g. SEN / elderly / MI...
想問Monash/U Syd/Curtin嘅master會好啲?
宜家三間都有offer 個人鍾意melbourne個環境多啲
但U syd又好似出名啲 想問下意見
好似間間都有 你中唔中另計
見到樓主話之前入既時候都冇全7,用language bridge course頂
錦其實系咪就language course碌入去,將來grad果陣都係要考返個全7ielts 先搵到工
OT speech physio會點樣排佢哋嘅workload同難易程度? 同埋點樣thanks!
唔清楚 但如果WFOT 承認 應該都唔大問題
Yes!
係 但最好check清楚WFOT 有承認先好報
如果唔係番香港好難register

我地會比我地揀唔過placement site, 通常9成都派到top 5
不過Covid之後啲placement 好多變數 未必有得揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞