澳洲x職業治療OT,你問我答

924 回覆
17 Like 30 Dislike
唔好意思 打錯 係occupation list 冇PT
可唔可以解釋吓
OT唔會好多written exam, 好多時都係assignment 為主
都幾多reading 要睇,workload大係字面嘅意思
想問placement係咪好易炒 炒左係咪就唔撚洗讀落去 同埋如果見你亞洲面孔 個tutor/client會唔會特登為難你

Ching grad左打算留澳洲定番香港?

如果讀呢科workload咁大會唔會冇ulife ,冇左留學個隻癲同放任

每年辛苦程度差唔多定會越讀越想死?

呢科野去到yr 3,4 係咪已經冇書本野讀 淨係瘋狂實習?

呢科係咪唔洗求first hon 只要keep住啲科唔好炒就得(我知呢啲心態唔得 純粹問下實際個要求)

Ching預今次疫情同香港政局會對讀緊既安排同出嚟既待遇有咩影響

Sorry一次過好撚多問題
師兄都係澳洲職業治療?
想問吓嗰邊考試個模式大概係點樣?
巴打我上網睇過Bachelor冇讀有關科目嘅讀唔到master of OT
想知你係照apply定我睇漏眼
咁顛 ?

我記得香港讀本 anatomy 嘅 atlas 都無 800 頁

仲要唔洗頁頁睇
Bachelor 應該可以放任既
Master 就可能難啲

正常大家都係求pass 多
大概一年placement
我又唔覺多野讀到仆街
我考試都係hea睇下PowerPoint 就夠
不過practical 考試幾睇你英文水平
1. Placement又唔係好易炒嘅, 整體黎講, 每個placement都有5-10%左右嘅人炒。炒左通常就要defer一年, 因為你要等下年同期先可以再retake, 中間你可以take住elective先。我又唔覺D人點留難亞洲人, 可能係因為Sydney 比較muliticultural
2. Grad左會係呢面搵工
3. 呢面讀書其實文化上同香港幾唔同, ulife冇香港咁多姿多采, 而呢科係需要多D時間去讀, 唔係hea下hea下就grad 到, 不過bachelor肯定多D放任時間, master就幾乎冇
4. 每年辛苦程度差唔多, 我覺得正常喇, 有幾個sem特別忙 (year3 sem2, year 4 sem1) (可能同時間我要做research)
5. OT好少會要你讀咩書, 都係比practical task你去做, 然後你自己搵書睇, 唔係瘋狂實習
1st year: 1 week placement
2nd year: 1 week simulation
3rd year: 7 week+ 7week placement
4th year: 8 week placement

6. 唔洗求first hon, 呢到好多科都唔一定有hon, 係optional, 要做research, 然後跟你個thesis黎比hon, 所以同成績冇乜關係
7. 最大影響係正面GE, scott morisson都肯extend個grad work visa 比香港留學生到五年, 而且有機會係行第二條pathway申請PR, 所以係好事ge, 疫情就係border會close, 入境要強制自費酒店隔離 (NSW), 大約 $2000-3000 AUD
我都係hea左佢, 睇下lecture notes 就過左關
OT好多時都係考practical exam, 我地叫VIVA
比個CASE你, 對住lecturer 做
e.g. mental health therapy session (佢扮病人, 家屬, psychologist), manual handling techniques (抽要perform邊個task, 搬病人, 用hoist transfer, 教人用wheelchair), Simulation後問番你點解要做certain task 等等
USYD冇相關要求
不過建議apply左先, 到時有offer先再揀
有得自費隔離都叫好啲
我驚到時繼續online learning 咋
話時話呢期澳幣升到停唔到
係咪一定要搵人寫推薦信?
自費隔離都好貴下
之前跌到1兌4, 而家升番上5.5
最好有, 澳洲好重視referee
真係搵工個陣, 佢地會真心contact你個referee問呢個人係點, 點解唔做之前間公司點點點點
不過報master應該唔會下下都call你referee, 不過最好有
本人都係澳洲八大OT degree畢業 讀完之後返香港係攞唔到牌 因為OT Board 唔肯發牌比外國學生

唔該唔好再叫人黎讀 無論香港同澳洲大城市嘅市場都已經飽和 而家香港黎讀既新生過多(接近一半係香港人)根本就搵唔到工 個市場同幾年前已經差好遠

我唔知樓主係咪已經做緊OT 希望唔好誤導啲人以為OT好易讀 年年都好多人fail 容易入但係好難pass(因為placement) 大家自己諗

本人而家喺澳洲都係失業搵緊工 仲要返唔到香港因為香港唔肯發牌
Sorry to hear that
請問ching係邊間U讀?
我有fd上年USYD GRAD, 而家係香港HA做緊
我聽返嚟係 Oversea student 要喺香港搵 placement 先可以 reg

但遲 d 話會改制 有機會要考試
唔想公開講邊一間 只能講係八大 香港OT Board而家check得好緊 唔係個個都批
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞