澳洲x職業治療OT,你問我答

929 回覆
17 Like 30 Dislike
其實邊度可以知道咩program 香港有認證咩program 冇?
隔離post 有人話 monash grad 返嚟要再出placement 或者再考試
HKOTC 有寫 d requirement

但唔係話有張 list 講讀乜 program 就一定可以直接 reg HK 牌

Monash 要再出 placement 係因為有部分placement 唔計做 clinical hour

因為 Monash 聽聞會當咗部分 research hours 做 placement
Depends on 你讀左幾多common core, 應該都要讀多1-2年先grad到如果你common core / electvies唔太多
Health sci grad其實好general, 冇乜話特別做到做唔到D咩, 不過好多人最後都係再master entry其他專業, radiographer, physio, speech, etc.
OT BROAD有個list of quotable qualification:
https://www.smp-council.org.hk/ot/file/pdf/OT%20List%20of%20quotable%20qualifications.pdf

不過就算個list冇, minimum requirement係起碼要係WFOT認可, 佢地先會考慮:
https://www.wfot.org/programmes/education/wfot-approved-education-programmes
我想問下Curtin master of OT 好唔好?啱啱收到offer
介唔介意講幾時報 我都報咗但未有offer
唔該晒 咁應該會prefer 其他u了
仲諗住讀完返香港 ?!
9月頭報,不過其實係上個星期已經收到
OT programme 係咪通常都有interview 難唔難?
介唔介意分享下
想問你覺得好唔好?可唔可以分享下?
之後想盡量返香港照顧屋企人
btw 會去澳洲讀嘅巴絲係咪都係問屋企借錢? 淨學費都起碼45萬港紙起跳
Good luck
都係靠自己
non-science background
係咪可以讀bridging course 上返BOT?
Deakin 同latrobe 邊間會好啲🙏🏽😭
如果東大OT同USyd OT揀
負擔到嘅話係咪應該去Sydney?
我見東大OT淨係得WFOT無喺OT Board
如果遲下想去外國發展怕唔怕唔係好受認證?
同埋想問五年移民係咪淨係做嘢唔計讀書?
唔該巴打
咁如果變左health sci grad係咪唔會搵到工?啲人真係咁慘降左grade變左health sci grad係咪多數會直接讀埋個master?
想問已經係澳洲讀緊嘅巴絲一個唔關ot 事嘅問題

想知你哋點同d 大陸同學相處,d小粉紅會唔會成日挑香港人機?lecture 大陸人教會唔會出事?大陸人真係出手打人都無事校方唔會出手??

利申: 攞到uq 非ot offer 但係睇哂drew 單嘢之後有d 不安
見香港人去讀OT master entry level 都係usyd同curtin多
UQ UniSA 都有開但好似好少人揀
巴打覺得呢兩間認受性如何?
Non-sci background, 可以讀foundation上BOT
Deakin同 La trobe我都唔係好清楚, 不過好似La trobe出名D
OT board個個document係for 外國OT only
所以東大就冇出現係個list到, 但OTboard個網係有承認GE
不過Ching如果係諗住移民, 直接去外國讀係比較理想, 因為OT會比較prefer你係番個到train, 始終唔同地方個system, culture都有分別, 盡快去外國適應, settle, 練英文都係比較好

student visa = 4年 (BOT) or 2年 (MOT)
Grad visa = 原本2年, 以家extend 到5年, 不過細節係未公佈, 唔知係直接有PR定係都係要計分
Health sci grad都會搵到工GE, 但唔係一個專業, 姐係有D始你science grad但冇major咁. 所以普遍都會再讀番個專業GE master
而且health sci grad係移唔到民
我地都唔係好多大陸同學, 可能係因為OT係大陸係冇認受性
不過generally覺得身邊D內地生都好理性, 比人po得上網都係好少數
唔會打人都冇事喇, 又唔係香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞