澳洲x職業治療OT,你問我答

924 回覆
17 Like 30 Dislike
可能有做independent嘅OT會易話為啲始終你都有經驗,唔同fresh Grar
Thanks Ching
Finger-crossed

Maybe I will meet you in Aus someday
Regional 系你揀工唔系工揀你。生活節奏會chill,房租平好多,就係講習唔習慣。 我留regional唔會擔心無工,一系seek 更新cv就有十幾個電話打入黎,不過主要都系做aged care 同community service。 如果想玩d 新therapy 例如hippotherapy, 可以入黎rural。
好詳細
見絲打冇提Unisa,想問呢問又點?
雖然我meet唔到佢prereq應該
咁誇張OT我諗even regional 係咪都唔難過到AUD 53,900呢條數?
如果咁計其實係咪揀regional U仲好
唔好意思唔太清楚SA 但系好多SA ge Fresh grad 會過黎NSW 搵工,好似唔傾向留翻系SA。 至於你問53900系人工? 扣完稅差唔多呢個數,佢地有時為左lure d人入rural 會開高d offer。 宜家au 對hkers 新政策有提regional 畢業後工作3年就有pr,比urban 快2年。
搵到了真係有
咁regional 真係好吸引
Thanks
師兄拎咩Visa,我year three, 係regional area, 聽人講拎住TR visa搵工難
Grad visa 485 第一份系做aged care hr 一聽到肯去rural連visa都唔擔心直接俾offer,宜家轉新工去ndis,都無點計較我ge visa,甚至想擔保我。不過擔保要幫佢地賣命三年,所以decline左。
師兄你咩state?另外見工佢會睇啲咩?
NSW。 aged care就睇你manual handling 同 aged care placement經驗。識吹就得。
NDIS就board 好多,我前後傾左3round,問paedi,mental health,physical disability之類ge經驗。再俾scenario你拆,最後問你肯唔肯周圍搾車去見client。前後同hr,team leader, senior OT 同manager面試。
Thanks
一定會!
Undergrad econ 畢業, 有冇得去澳洲讀個OT master之後做OT?
Peadi 你有無出過 placement ?

男人通常好少有 peadi 經驗
我無話過我係巴打
同我都無paedi經驗,只不過我試過做hand therapy placement 做過幾份ndis form,spin左一下我無paedi經驗呢個短板。
我有
ummm I see.
咁似乎無 local exp 都係由 age care 做開始穩陣 d
Lucky

香港就比較少

同埋人高真係做到 LBP 都有
You can!!
男仔係paediatric 好吃香,因為本身男仔OT就比較少
Ching報master GPA收幾多?
竟然 媽媽唔係鐘意姑娘多過阿 sir 架咩

但係 peadi 要讀好多 course
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞