澳洲x職業治療OT,你問我答

924 回覆
17 Like 30 Dislike
MLS呢
唔緊要喇答到嘅實答
Ching做緊野?諗住轉field?
我都有啲興趣grad左去GC 揾工
五寶sor
Pish
Pish
現職香港occu同事叫諗下過去讀master有冇comment
多謝ching分享
我自己都考慮緊轉行
無錢去唔到外國讀 所以留意緊poly個entry master
唔知道要點樣嘅background先會有機會讀到

Btw已填問卷
Hello Ching
想問香港做緊咩setting???? 做成點??
睇下Ching想移民定體驗下生活定點???
我覺得澳洲同香港工作模式幾唔同, 值得體驗下
唔洗客氣~多氣Ching寶貴ge時間
Ching本身讀過咩做緊咩?
我諗polyu master都多人爭, 所以有health science背景先有優勢
加上政府貼錢你讀, 應該都唔易入, 我未試過報,
曾經報過MPT, 佢當時話上ONLINE physiology, anatomy等等攞張cert就qualify 去報, 但最後連interview機會都冇

利申: UG BBA
peds OT賺幾錢到
ps. 就開始讀OT master
乜states
而家做緊文職,但無乜心發展落去
本身1st degree係bba
啱啱讀完個2nd degree 係nutrition
其實本身都係為轉行先讀個2nd degree想試吓做dietician
但同樣超大競爭,後嚟見到poly有pt同ot entry master係會收無相關background嘅人,所以都想試吓
而家讀緊佢要求嗰個online physiology course
其實都有啲迷失,一心想轉行,覺得health care需求大又幫到吓人,所以見到啲相關又有機會入到行嘅都想試吓
我見過有food science 既入Curtin mot
請問bro NSW paed 有d咩工選擇呢?係hk有1 年mental health 4-5年 private Paed 經驗🙏🏻 係hk來比較容易入到咩工呢?

邊度做workload 比較合理呢?
Ching 兩個degree讀左八年?
我覺得ching應該諗清楚想做咩類型嘅工作先再去讀
怕你讀完都係繼續迷失
除非ching 有錢又有時間
師兄想問如果我今年讀完ive 健康文憑可以點過黎澳洲讀ot
Nsw有paeds hospital (westmead)
但大部分paeds都係做private clinic (NDIS or non NDIS )都有
Paeds and aged care應該都係比較多機會嘅field

你問workload 係比較緊hk and aus??定啲setting??
可以試下直接報bachelor OT
如果佢唔收 可以選擇讀同uni 直屬嘅foundation course (幾個月到一年)然後再入uni
Cgpa around 3.2有冇咩suggestion
建議揾agent 問
佢地多數都唔收錢幫你搞 因為uni會分佣比佢地
佢哋會清楚啲收分要求
Pish
Thank you so much
Workload 係across paed settings 比較
no worries
講真~我覺得係澳洲邊個setting,邊個field做
每日都應付6-10個clients, 所以workload一定唔會香港咁重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞