澳洲x職業治療OT,你問我答

924 回覆
17 Like 30 Dislike
OT係occupational therapy~職業治療
Okay thanks
另一個option Ching可以考慮下台灣台灣都有OT讀
同埋起碼唔洗過條橋都要另外比錢先啦⋯
台灣就平勁多。但我都麻麻
不過香港入到poly四寶D學生成績都唔會差嫁喇~
就算自學都唔大問題
不要再說了
加油ching
Ching諗住有咩方向?? 都係做health?? 定講緊其他?
唔熟
我估成績同咩Hon先係重點, reference letter 都係次要
不過肯定interview都好重要

利申: 只報過MPT, 但連interview機會都冇
international student去澳洲讀有冇得借loan俾唔起40萬一年
三大business, 2nd up
做過相關義工
3年暑假都有做過business ge internships
應該冇
雖然咁樣好似迂迴D, 但聽來都係一種相對低成本GE移民轉field方式
師兄最緊要唔怕用多左時間, 其實都係OK der
如果本身喺香港做緊OT,係咪可以移民果黎繼續做OT
係~OT係技術移民個list上面
咁搵工方面會唔會有困難?同埋住宿又點處理?
搵工就睇你揀唔揀擇, 如果你咩OT工都OK就肯定唔難
澳洲比較多需求係aged care同paediatric
不過亦有好多唔同機構需要OT (某種disability (Blind, MS, CP), home modification, assistive technology, work place rehab, etc..)

住宿都係租樓住~1個studio又得, share house又得, apartment又得
睇城市, 有平區有貴區~sydney好貴
Pish
final pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞