澳洲x職業治療OT,你問我答

924 回覆
17 Like 30 Dislike
冇錯
唔係唔肯俾你 reg
不過煩姐

無乜野唔好返嚟香港做
慣咗澳洲嘅 pace 香港做會搞到你想死

依度平時行步路都要跑咁滯
香港其實唔buy外國個套教學系統
唔緊要啦 返香港做都唔見得係咩好事
都係 不過Melbourne疫情而家好誇張 好多service close咗 我而家係Sydney 但都開始有本地感染 希望會冇事
咁Ching諗住搵咩field ge 工?
原本想做pedi 不過而家有工就做啦 冇資格揀
我上網睇 D 澳洲人似乎根本唔想控制

好多都覺得隻支那病毒殺得人少唔嚴重

覺得政府鳩屈 d 普通病死嘅人有支那肺炎

覺得 d 老弱殘死唔緊要

覺得經濟最緊要

自私仆街蠢到極

我都唔知可以點收科
https://au.indeed.com/jobs?q=occupational+therapist&l=nsw

Ching有冇試過哂? 我見都有請paeds OT
可以轉工架嘛

香港做都會迫你差唔多時間就轉 field

當學野啦

真心 psy 同 phy 都做過會令你做得更好
啲人笑9 Scott Morrison係NSW州長 根本將所有責任推晒落Victoria啲官員度 直到最近先肯叫人戴口罩 唔知好嬲定好笑
咁 Vic d 官員有無聽話先

D state 都唔一定聽 Scomo 支笛 esp. Vic 條 China Dan
戴罩就明顯係一開始唔夠罩又俾 WHO 水
所以呃鳩人戴嚟無用啦
pedi好多都唔肯請fresh grad 因為唔夠經驗 不過我都唔介意做其他 反正好多skills係 transferable
跟course 㗎 讀之前最好睇返邊個course 係認既
我見有幾多 rural area paed opening
搵唔到工咁大劑
邊可能搵唔到工 一定係太揀擇
我見都好多選擇
Placement係點計分架?係睇你做得好唔好??
可唔可以詳細講一講

利申: 下年去Usyd 讀Ot master
Placement唔計分, 只有PASS OR FAIL, 前前後後如果有assignment就計個D分
佢類似有個checklist, 有midway and final evaluation, 做齊哂supervisor又滿意就比pass你
placement有唔同setting, 你有得揀preference, 之後佢派, 多數冇first choice,
佢會想你幾個placement做哂唔同field ge 野 (acute, rehb, community) (physical, mental, social and developmental)等等
聽其他Pharm師兄講, 搵工係難, OT個job market demand高好多
同埋Pharm好似番去香港註冊都有難度
Ching 我都係下年去Usyd讀MOT
原來都好多香港人過去讀...
嘩真心咩 有啲開心
Ching相認下先 到時多多關照
https://t.me/keepongoingmate
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞