澳洲x職業治療OT,你問我答

929 回覆
17 Like 30 Dislike
想問下你OT洗唔洗讀化學,物理,生物?
如要,可唔可以形容下去到咩程度?
識所有bones muscle ligament
Basic patho
夠了
可唔可以講多少少,點解要識?
咩情況會應用?
知每條nerve or muscle 受傷會影響乜
長期病有乜symptoms 有乜cautions
再諗返有乜intervention match 返current capacity 同later recovery
咁咪要追啲新醫療用品說明書?
要識睇醫學報告?
唔知其他地方係點 aus ot每年都要上多professional development 既鐘先keep 到牌 任何allied health 都要識睇medical report 掛?
咁同物理治療師嘅差別係邊?
(sorry 無追文,可能重複)
唔係呀 嚟緊應該去curtin讀ot bachelor yr1
Ot應該好啲呱
我會答你當physio ot都係rehab不過ot通常都係pt之後pt focus 係physiology body structure
Ot focus 係limited capacity 下有最大既independent or functioning
好功利嘅香港人:
咁係咪多數考晒兩個牌
Hand therapist ot pt都做得
依個係俾其他人易理解啲啫
講到最後咪又係做assessment
傳統上係 不過好多overlap 睇department bargaining power 掛
睇下咩conditions同settings,stroke既話ot着重fine motor多啲,physio upper limb同lower limb都做, fine motor俾ot做
但如果shoulder pain/arm pain,正常都係physio做
唔該晒 答得好詳盡 但仲係有少少野想問埋

1.咁即係連續fail 兩次就會比人踢?咁完全咩都補唔番?轉科要yr 1再讀過?因為聽好多人講placement靠運 唔少人第一次都炒 咁第二次重做咪驚到屎忽都冇肉?

2. OT如果係澳洲搵工唔同大學讀有冇分別 有冇話邊間會吃香啲 定係話註冊左無論你係邊撚到讀都係一視同仁

3. 香港人想係澳洲做OT會唔會好大阻滯?而家咁既時勢香港人讀完應該都唔會番香港搵工 咁變相咪好多香港OT fg爭工做?OT讀完係咪可以做住其他post先 我見澳洲有好多職位就咁叫health practitioner 或者OT PT assistant 個類 係咪可以做住先

4. 澳洲而家個 5+1變PR既簽證可唔可以同澳洲其他移民簽證同時搞?即係一路搵工一路搞專業移民同時計緊個5年 最後就算唔夠分都可以做住其他垃圾工等埋個幾年?

5. OT呢啲咁睇交流溝通交心既職業 有冇遇到過有病人見你亞洲人啲口音唔local而明顯感覺到佢唔想你幫 係咪要硬食冇得解決

再一次唔該晒
咁癲?係因為疫情有野要補番做定真係fail撚晒?
但係畢到業低過30%有D癲
1. Um 實際上點比人踢我都唔係好清楚, 不過唔係好common, 通常係勸你轉科咁, 轉科洗唔洗YEAR1讀過就睇你轉咩科, 轉health sci應該有D common core, 所以可能讀多2年就grad. 炒placement一定係驚嫁喇, 實有壓力, 不過講到尾都係做好自己, supervisor 唔好都唔係你控制到GE事

2. 感覺上澳洲D employer都好樂意請唔同U GE graduates, 因為佢地覺得你註冊到, 基本上都一樣, 不過應該同一個STATE會中意請番自己個STATE UNI D 人, NSW 都係請USYD, UNO, WSU, ACU個D, 除非好缺人. 如果BOSS係USYD我估都會favor USYD new grad多D

3. 呢樣就放心, 暫時都仲係缺人, 同埋唔關香港人事, 就算冇香港人, 每間U年年都80-100個OT GRAD, 當然未註冊到之前, 都可以做住ASSISTANT先

4. 呢樣冇人知~就算而家係澳洲GE人都係等緊政府解釋, 我唔係移民consultant~_~ 1d都唔知

5. 實有GE, 不過so far 9成都係我遇過都係好好GE人, 呢樣野係speech個邊會嚴重D, 我地又唔係教佢講英文, 基本上都唔會點歧視你GE, 始終我地都係黎幫佢GE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞