澳洲x職業治療OT,你問我答

924 回覆
17 Like 30 Dislike
我追下post先 唔該樓主
問卷轉頭填
都係initial ax, goal setting, intervention 咁?
Thanks Ching
有問題隨便問
都係接近 仲要做啲group session
做過先知Apple 真係好user friendly
咁絲grad左未?做緊咩setting
下年年中 我mot 巴
新iOS 勁多accessibility functions
Face control, voice control, switch control
Sor 巴
都好快喇 我今年年尾
舊既都好齊even Mos都有build in accessibility function
其實我地呢啲冇需要嘅人好少接觸到
Hello巴打
想問吓你係咪讀完undergrad就會直接出嚟搵工?
遲啲會唔會考慮讀埋Master?
係啊 而家都開始留意緊job market
遲啲都可能會part time master ge
不過揾到自己中意做嘅field 先喇
如果本身做緊OT, 澳洲有冇咩master course係for 再進修,之後係個度搵野做讀嘅? Thanks!
讀完先報名定係收左做學生先讀?
同埋咁都有利拎VISA加分
想問樓主OT多唔多要畫野或者整啲小手工
之前聽Poly MOT個talk, 個lecturer 話fine arts係preferred disciplines 之一
我覺得唔多
好似唔多覺有咩master專for OT
反而係如果你做開paeditric可以take master of education 類似嘅野 我好fresh 未到個個階段
本身諗住用黎報PT先讀
做左學生個course compulsory要你讀成個sem
個啲online course最多咪兩個鐘 乜都學唔到
唔好意思 路過見到想問下 利申 黎緊想報MPT/MOT
原本我都有諗過報WA curtin 但我見到佢WA 既occupation list係要PT 同埋OT個需求係low 所以變佐唔考慮 但見巴打你推薦話移民perth有利 想知多啲條pathway係點

麻煩巴打解答
我都覺得唔多不過好depends你個人喜好
我做mental health placement 同paediatric placement個陣都有用origami帶group activities or fine motor training, 講到尾,其實好多野都做得,因為OT就係想幫人做呢啲occupation同時又用occupation去build up人嘅capacity, 即係成日強調 (as means and ends)
Exac7ly
Wa ot好排外 搵工一定搵到 只不過你未必鍾意個field
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞