澳洲x職業治療OT,你問我答

924 回覆
17 Like 30 Dislike
如果計 pt vs ot master 講讀完grad到既難度會唔會 pt高d? 兩者黎計 pt opening 會唔會多d
同埋30歲先黎讀多唔多人收
本身bsc biochem底
但依家做緊藥廠back office
我認同譯得唔好
香港讀完過去做掂唔掂?
Bachelor 仲貴啲
依家都好後悔bachelor出嚟讀
應該master先出嚟
一年又係aud40000
但要讀四年
小朋友都要職業治療?
有冇話邊間讀master好 /易收d
要 小肌肉訓練
執筆 平衡 感覺統合等
呢層我都唔係好清楚但我地faculty個paediatric professor 個master係education and work
應該讀左升機會大啲
但好多私人機都未必有咁多OT
PT 同 OT嘅master 都唔易啦
將原本四年嘅野濃縮做兩年,所以都唔易
不過難易好睇人,我覺得OT講多啲溝通,諗野, creativity, 等等 如果你係中意呢類型嘅工作,咁其實唔太難
Opening 係指收生人數?
收生 同埋澳洲普遍既job vacancy
30歲唔係問題啊 我知有啲媽媽 uncle都有讀OT嘅bachelor
佢地有啲part time有啲full time讀都得
我聽過啲人建議係呢邊grad最好係呢邊做幾年先番香港,因為in case 啲人想番黎做,如果冇本地工作經驗會難啲揾工。
雖然條數係咁計但master係難啲
如果touchwood fail一個course就要defer一年
因為我上網見master 好似收得好少international student?
係咪要理科先可以讀
我地都係fail一個unit 要defer一年嗚嗚
其實依家係驚placement
因為我今年成年都係online
小朋友係佔OT好大部份GE Client
ADHD, developmental delay, social difficulties, handwriting 等等都會影響小朋友參與各種對佢地重要ge activities (番學, 交友, 玩)
所以~當然關OT事
唔該哂ching 呢層我唔係好清楚, 但我幫你睇過, 好似要另外再註冊

佢個網話Polyu BSc (OT) 好似係Approval discontinued

https://www.wfot.org/programmes/education/wfot-approved-education-programmes
應該都係呢幾間比較好: University of Queensland (Brisbane), University of Sydney (Sydney), Monash University (Melbourne)

當然其他冇咁出名GE U都有master, 而且會易收D, 不過應該以上三間咁出名。
Exactly!! Thanks Ching
樓主你好呀
想問文科底會唔會讀得好辛苦
報左OT master睇下佢收唔收但本身做既野同OT完全冇關
收生應該兩邊都係差唔多, 無記錯一年好似都收60~80個
Job vacancy就其實同bachelor一齊爭, 所以都係個句, private market / NGO會多D機會~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞