澳洲x職業治療OT,你問我答

924 回覆
17 Like 30 Dislike
不過我真係舊制既
我諗佢講緊rural地區學習果5分
我再幫你checkcheck~
+1
請問imaging or radiotherapy 之類你有冇接觸?
我對medical imaging有D興趣,想知bachelor非理科可唔可以讀master? 我睇好似要有相關經驗先讀到, 請問巴打你係點business報到?
另外,rural係唔係都會易搵RT既工?
因為我聽某D allied heath 都好難搵, 例如nutrition
師兄你打多咗個零喎60,000aud
On
Lm
Nutritionist 好似已經唔係MLTSSL上
介唔介意留個tg? 都有幾多野想問下
Speech同ot好大分別
Speech主要嘅分工係communication, pronunciation, language, 同埋swallowing嘅問題
而呢啲OT好少會處理。speech感覺上對英文好有要求,但市場又唔係話請好多speech, 加上我地唔係native,揾工有難度,姐係好似你會唔會揾個外國人教你個仔廣東話咁,有時人地會嫌你唔係native
手多sor
Radiography同我地faculty 但好少接觸,所以我都唔係好答到你
我冇做過啲咩令佢收我本身對OT係零認識,以為同PT差唔多
Rural就咩工都易揾嫁,唔係太多人肯去rural生活,始終離city 幾個鐘車,有少少斷六親嘅滋味,不過就因為咁政府先加分比係rural 做野嘅又想申請PR嘅人
多謝你解釋咁我都係唔考慮了
集中報OT
想呻下文科出身真係冇野好揀尤其係health呢方面
仆街 你份問卷蝦A0
有同心儀嘅人出過街都算有dating 過!
所以A0都可以填!
教數 haha 香港人啲數超哂班
點解ching對health有興趣?
介唔介意post你master degree條link? 我想睇下個admission requirement點寫,可以非本科都讀到。因為我睇左唔少都話要referee或者本科之類

唔想post連登我可以add你tg

https://www.sydney.edu.au/courses/courses/pc/master-of-occupational-therapy.html

要referee其實係要你揾到有公信力嘅人對你有人格擔保(?)
Previous employers, professors etc.
我覺得Adelaide 應該算係平/Low living cost
所以可能University of south Australia 係你考慮嘅option之一

我覺年齡就唔係咩問題,返而係你能否適應番讀書嘅節奏,assignment, revision, project, assessment, placement, 係兩年黎會不停接住黎,同時你又要適應澳洲嘅生活咁。我有聽過50歲先做左幾年嘅supervisor, 所以如果有心又唔會怕遲
幾好啊,有acute hospital, 有community service, 有rehab center, 有細分唔同team去support唔同stage嘅 client. 不過難build rapport 係真嘅,我做過7week嘅hospital placement,感覺上要build rapport 都係做到 , but it takes a while sometimes, 主要都係多打招呼,叫下佢個名, 初頭冇乜理你,慢慢佢又會揮手甚至morning,之後有機會傾計都係盡快揾common ground講佢有興趣嘅野,e.g男嘅好多時係sports (rugby soccer),然後又share下自己咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞