澳洲x職業治療OT,你問我答

929 回覆
17 Like 30 Dislike
聽樓主講IELTS唔使全7都入到?但conditional offer唔係寫明要既咩🙈有無聽過OT MASTER又係點呀
有language course 讀
即係照交application 先,佢會安排定點呀預早幾多個月讀 麻煩晒🙇
個問卷要password 先填到嘅
我收到curtin ot offer
等左幾耐到?
個時apply完curtin 收到application email入面話5日內會有結果 我個時17號收到email 20號收到offer
如果話usyd嘅話都係17收到email話application 但offer個啲就仲未講 之前見巴打講話usyd要成兩個禮拜但真心usyd咁貴真係揀唔落 萬一讀唔好就對唔住老豆老母
收到佢application email之後3日就俾咗offer
Ching 你係咪都報左? Ot/pt?
樓主有幾條問題想問下:

1.想問下year 1,2讀左個啲課本野洗唔洗記入腦 即係到時placement以致未來出到嚟啲supervisior會唔會expect你記得晒所有野咁背出嚟同apply落實習到 有冇得睇住notes/guidelines做 定係佢地會expect你啲已學知識係係個腦到可以即時攞出嚟?

2. 醫療科我估計唔會因為肺炎而令實習或者攞牌有所寛鬆 咁我想問肺炎online learning對呢屆既OT undergrad會唔會好大影響 例如難啲考到牌 或者要補番做多好多野

3. 其實如果肺炎持續 大膽估計今年都停唔到 其實係咪所有人都應該要做好心理準備defer一年

4. 其實呢科有冇話GPA grad個時有幾多先叫好?定係GPA合格pass晒placement 就已經可以攞牌做野
科科合格就可以

5. 如果fail placement會點?defer重做?定直接fail course踢校?重做既話有幾多次機會?到最後都重做係咪當之前個4年係零啲錢直接倒落海?

Thank you
係咩 但聽聞usyd都係一樣咁難如果大家都要defer倒不如簡間平10萬一年嘅不過除咗錢方面 係因為都想移民澳洲 覺得perth個啲好啲
讀完兩年再決定 去其他洲份做嘢都一樣啫
Usyd感覺有名氣啲
Wa好排外 去其他states usyd可能好少少 wa一定係Curtin
不過原來巴打你讀master?我係去讀bachelor
為咗容易啲加個5分無計
好似有人幾日內就收到~
其實好似non-jupas咁, 佢應該收到你application就process
見你好好成績可能即刻offer, 普通成績就等下其他再比較掛
始終international students vacancies有限,
我估佢唔會想一黎就派哂D位
我諗個考慮係你將來想做邊類型GE工作
你本身中唔中意對人? 溝通? 寫report? problem solving.? 因為呢D主要係OT GE工作, 如果你本身中意自己一個做研究個類, 咁可能你本行會合適D
我唔敢答你biomed eng好唔好境, 不過如果你諗住移民, 可以CHECK技術移民個list有冇bio med eng, OT暫時仲係個list到
如果你冇全7, 我知USYD係有bridging course, 上幾多星期係depends on你差幾多分
不過唔肯定MOT係咪都會有bridging course
我收齊數喇CHING
total 有2200份用得
多謝ching
Curtin 有languge school 九月開始 下年請早
1. 部份要, 特別係anatomy (upper limb, lower limb) neuroscience,等係好有用, 無論你將來做physical, stroke, aged care都會用得著. year 1 placement大部份都係好輕鬆, 對你冇乜expectation, 所以唔洗太擔心。不過year3,4 個D佢就當你係50-80% OT, 所以你都要拎番相應GE 知識技術出黎。個人認為, USYD好academic and theoretical, 所以學左D野都係唔係完全practical,. 加上OT實在太多variation, 冇可能教得哂, 因此大部野都係placement day1再學過, 跟人地模式做,. 1個星期左右會上手 (assessment, report writing, intervention, etc.)

2. OT係澳洲唔洗考牌, 你grad就可以註冊, 唯一係要英文IELTS 全7, online learning無乜影響, 而placement supervisor好似都鬆手左, 可能唔太想影響下年health professional嘅供應, uni同OT board都有幫下手令student順利D畢業

3. 唔洗defer, 因為呢到placement好興有community project 同 telehealth, 即係你唔洗出門都做到placement, 不過要番香港註冊GE時候, HK OT BOARD未必會承認係valid placement hours, lecture盡量online, tut or pract盡量安排到face to face, 不過有fd 係外國番唔到黎, 就可能另計

4. 合格就OK, 冇分hon, 你要另外做optional research先有hon, 好似我做緊呢個project係honours project, 你個hon係睇你份thesis

5. Fail placement通常defer 一年等下個block再做, 連續fail同一個course 2 次通常都要quit, 轉科去易D 個D科, ( eg. bachelor of health science, 3年grad) OT 4年
去regional uni讀可以快D攞到PR
好似3年就得
相反, SYD可能要5年
Ching係usyd BOT /1?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞