澳洲x職業治療OT,你問我答

929 回覆
17 Like 30 Dislike
有冇usyd 人一齊傾下點簡科
Usyd BOT / MOT??
D科唔係全部得一個時間上咋咩
你開個tg group
可能好多人問過... 但想求過來人分享
想請問多唔多人Bachelor唔係讀OT/Health studies相關科目, 而直接報Master of OT又收咖
uni會唔會叫你先讀啲 Bridging courses?
好多uni都收
會叫你讀返human bio
申請完先再算啦 conditional offer 通常會寫
thank you 巴打!
想問下澳洲 Sport therapy/exercises / rehabilitation
呢科大家點睇?
search過recruiting website好似做私人公司,做類似massage咁既類型多d
下個月考Ielts,唔夠7分既話想考慮讀呢科
利申讀undergraduate
拉低一下呢到既水平先
睇你洗唔洗考慮PR
你個科唔屬於醫療體系 我唔太清楚
唔建議,一黎移民攞PR好難,二來好難揾工
做massage 請個讀diploma of remedial massage
做rehab/exercise請 physio/最少都請個exercise physiologist

讀sport Therapy/ rehabilitation係出路超窄
本身最心怡科目係PT既
奈何讀書麻麻應該讀唔黎,諗住退而求其次首選揀OT,都係唔夠分先考慮讀sport therapy

睇多d資料先知讀sport therapy 多數係lun埋sport science, 小弟自知運動方面未夠料都唔會考慮了..
無知一問 PTE 有咩好過IELTS?
本身有考慮去英國讀所以揀左IELTS先
thanks for info
暫時評估自己最多都係6.5
考慮緊到時讀英文班定考多次試下先
講緊grad之前?
到時應該浸到掛
Sport Therapy唔一要運動叻,但如果pt/ot都唔夠分,你又好想讀related ge野,我會suggest exercise science,起碼讀完都係有牌exercise physiologist。但真心唔易揾工/移民

利申:澳洲做緊PT
都想問其實PT / OT當讀fondation入到左既話讀書能力要求高唔高?
(利申老野CE中文讀phy chem bio)

仲想問下學費除左scholarship 仲有冇機會有grant loan比international student?
澳洲讀書真係好L貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞