澳洲x職業治療OT,你問我答

924 回覆
17 Like 30 Dislike
係啊所以放心! 絕對有機會
好懷念上堂的日子
上zoom好無聊
最難應該係communication, 可能你英文廢
好似好多野都表達唔到咁心入面有好多idea, 但就係冇vocab表達,搞到自己好passive,又好唔talkative咁
最易肥係placement, 因為有少部分supervisor好strict好mean, 特別係大醫院個啲,有時冇乜耐性對你,如果佢睇死你,好快就唔洗做,唔過midway evaluation直接fail,直頭改過嘅機會都冇
香港人英文係ok der, 始終小學學到而家,基本溝通唔打問題,但都係個句講deep d就發覺唔夠phrases vocab用
講黎講去都係個啲字咁
唔該巴打 但我見幾間大學既OT Master既entry requirement都話要之前讀過 pre-requisite courses in anatomy, human physiology個d... 冇讀過會唔會唔收?
隔離post話考all 8 係基本要求
心諗咩事
請問年薪幾多?
如果野雞大學,例如southern cross果啲地方讀係咪無咁著數?
想問下係考general定academic?
應該都有機會收,大機會過MPT!
唔理喇
報哂先 有offer 再慢慢揀
全8好難喎ching
全8好似係speech嘅入學要求,而且係PR application 會再加分不過ot pt冇咁strict嘅放心
我當時冇全7但都有offer
Fresh grad around AUD $600000 per annum
fg 三球港紙一年
咁一定冇咁著數,可能出黎做可能比出名啲嘅u grad比下去,但如果只求揾份工生存,應該冇咩難度,始終呢行唔會嫌人多,好多地方都好缺人。正常OT每日都係處理到6-10個cases
都未必,好似香港non jupas咁
應該係兩條隊,每個course都留左位
我個屆有~18 hkers, ~20 singaporean, the rest are ABC and locals or from other countries
Academic
General易啲係for移民用
如果偏遠地區讀,有無咩大學比較推薦?
Curtin其實行內係咪都算ok
偏遠係指二線啲嘅城市?定係真係郊區
Curtin都okay ah, 不過好似聽講都幾易defer
正常讀UG都係High school grad ge
不夠都有部分係u grad, mature student, part time student, transfer from other course/ uni. 唔算uncommon
係呀 因為移民要求偏遠地區先有分加/ PR
所以一線城市、八大果啲全部唔考慮
依家苦惱緊
驚出到嚟做分別好大
竟然
既然樓主講起speech,我又想問下就你所知,呢科同OT有幾大分別?例如渴唔渴市/多唔多international 讀?
如果係呢個考慮,我建議你讀完八大先去其他地方做
其實好common,好多grad都會考慮全澳洲嘅工
同埋lets say而家goldcoast係計rural
四年後可能夠夠人係gc 又會轉policy
我信樓主
未扣税喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞