澳洲x職業治療OT,你問我答

934 回覆
17 Like 30 Dislike
Placement方面你英文o唔ok先我讀緊mot 有啲同學都係完全唔關事嘅undergrad 講真唔會handle唔到
感謝回覆

英文...
唔太地道嘅內容 同埋語速唔係太快 都ok
閱讀同寫會好啲

主要係比較內向
有時可能突然間 會內向程度加倍 驚講嘢
正常嘅 我一開始都係咁 我覺得嚟到呢邊個環境會令你外向咗 因為我啲同學係local多 佢哋個個都好外向
同埋聽你咁講 咁英文都ok 過嚟多啲講 有時間浸下嘅香港人主要係唔敢講 唔係能力問題
又好似係 諗起幾年前去過澳洲旅行2星期 都feel到自己外向好多

好 搏下
Engine底都想報,但係Healthcare non-related
未考得成PTE 66 (主要Speaking問題)

見到有上面既人都係報完下下年先有得讀,有無得報左先攞Conditional Offer再繼續搞掂英文。
有冇得拎咗offer先呢樣 真係唔肯定

但我有問過一間大學 可唔可prerequisite 課程同正常mot 個program 同時讀 --> 即係入咗學再補返

但佢覆我 唔可以
有無人有聽過呢間大學,QS就排好後㗎喇,學費平一截,唔知有無伏,中文網上搵,都幾乎無聽過有人成功讀完出黎既例子,唔知有無行內評價呢間U。

望下個城市同背景,完全係生存遊戲。

Charles Darwin University – Master of Occupational Therapy
https://www.cdu.edu.au/study/course/master-occupational-therapy-socth1
Regional係平啲 同埋你睇清楚返香港有冇得reg
睇唔到有,應該又係啲Case by case 之類既廢話(當無)
不過如果唸留澳洲的話,其實算係咁⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞