澳洲x職業治療OT,你問我答

924 回覆
17 Like 30 Dislike
Pish
pish
多謝你
No worries
澳洲視光容唔容易搵工?
真心唔清楚唔敢9答你
我地同Optometrist都冇咩交雜
所以真係唔知行情
做緊野丫,黎啦黎啦,呢邊起碼無syd咁凍同埋揸車無咁煩
講得岩sydney成日塞車
我覺得communication skills好重要!要願意同人講嘢唔怕羞 英文唔可以太差 唔係placement好易fail好多香港人都過唔到呢關!同埋真係要有一夥想幫人的心 要show empathy

利申:係澳洲讀緊OT
認同
香港人小學就開始學英文, 都唔會太差GE
不過有時唔知點解D local會好surprise我地識講英文咁
OT bachelor 同master 都係差唔多$40000 一年
Bachelor讀4年
Master讀2年
生活費大約$20000 per annual
+左
Ching完成左UG? 係咪諗緊PG?
如果Ching對OT/PT有興趣, 可以考慮POLY ge master entry, master entry, 政府會資助全數學費
澳洲nursing讀三年就grad~比起香港讀5年快好多
而且澳洲需求好大
哦哦~明白~
咁就要揀bachelor喇~Ching有幾多budget到?
因為如果讀bachelor係會有時間搵工, 澳洲minimum wage係大約AUD$19 per hour, 一個星期合法地工作大約20hrs~ 係可以幫補下
咩出身唔可以define你
難唔難讀書係睇你有冇決心, 有冇動力, 冇動力嘅話中學生都可以讀唔到書架喇
澳洲medical / Health science肯定唔係香港普遍degree咁, 求其讀都可以3rd hon畢業
肯定要付出精神時間架喇
但Nursing係相對地易讀, 應該好多都係hands on嘅skills, 好多時都係練習練習再練習, 不過澳洲好缺人就真GE, 所以順利畢業唔會搵唔到工。
不過我都係中意OT 多D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞