澳洲x職業治療OT,你問我答

924 回覆
17 Like 30 Dislike
報左先!我入個陣都冇全7
9男1女?
但我見好多間都要UG有讀anatomy,點搞?
過到澳洲唔做bar 應該都好d? 或者唐人街專門做移民律師

不過啱啱樓上都有人講咗澳洲其實唔缺乏律師。所以如果過澳洲話應該讀返啲醫療嘅嘢。

小弟仲有本BNO,如果決定過英國嘅話就應該去英國讀law
1:9 sor
有冇link??? Sd上黎研究下
USYD冇咁要求
可能因為usyd MOT係compulosry要上anatomyy
畢業後想喺咩setting做?
印像中讀online course 補返就得 usyd冇依類requirement
澳洲啲home modification難唔難做?
Paediatric or
Assistive technology or
Hand therapy
我都上過
個上完都冇學過一樣
澳洲分到咁專?我以為係以client type去分
咁你做AT咪會接觸晒全部client type?
好多時general OT會做minor mod (hand rail, shower board, bed rail)
但有機構專做major mod (就會同builder一齊搞)
明白!! Thanks
同埋要熟啲建築守則
廢事你改完個厠所岩client用 但又唔安全
有冇得讀master執業
Degree係psychology
都有client type ge
Mental health
Physical rehab
Stroke
Aged care
Paediatric

我未係好了解AT 不過應該係全部都有
而且個專做driving ax and modification and prescription都幾有趣
冇香港人睇得咁重
有,成個post都係想讀master entry嘅人
我掂過disability 仲要係visual disability
感覺上唔同states 有分別
Ot都係幾小圈子 prefer 請返自己人 揀返自己想去既省好啲
可唔可以分享多啲
我去嗰個係ngo 同其他Ot setting 幾似 係好Niche 啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞