澳洲x職業治療OT,你問我答

924 回覆
17 Like 30 Dislike
係問卷po度過黎既
係咪一定用ielts報?PTE得唔得?
本身香港個degree係health care management咁既
不過得second lower 係咪都可能收
你話你本身business底
但我見到佢requirement寫話要讀過physi,bio,anatomy..你係咪本身都額外讀過野
點解係四寶?
澳洲政府醫院ot 人工多唔多過香港ha ot?
巴打你邊個城市?

唔一定要IELTS, PTE都得
Health care management 都幾relevant, 應該都有優勢,
不過建議同時報多幾時U GE MOT, 出名D GE U都幾多人爭
我係BOT, 所以又唔係好有要求我讀過D咩pre-requisite
我中學有讀phy chem bio
有上過online anatomy (但完全冇用)
物治
職治
視光
放射
普遍fresh grad人工稅前大約 $50000-60000 AUD per annual
我係sydney ah
巴打對職業治療解釋得好好
過獎喇都係想多D人認識OT
唔想個個都以為OT淨係解決職業上GE問題
出入記得戴口罩
會啊
都盡量少出街
Ching都係澳洲?
點解我聽既ard 70k before tax
不過我wa
香港醫護人工係全世界數一數二架啦

要計人工用返當地生活消費去衡量啦
利申未grad
不過有70k都係正可能wa缺人過nsw
講得岩呢到醫院番朝八晚四半 準時收工
每日做6-10個client左右
Usyd BOT year1 sem2 會有一個星期placement
呢個時勢當然繼續要番
Health system咁缺人
之前一直唔比帶mask
琴日開終於比帶
Face to face tutorial
姐係有啲course係必要性有physical class
我岩岩個sem upper limb rehab, 要整splint, casting咁
冇得online lecture, 所以約左幾個weekend make up class
Ching 係MOT or BOT???
原諒我唔記得左
Sem1: late feb to late June
Sem2: early Aug to late November
應該係中學生 google 到既野都問
我GC, 聽講OT真係唔愁搵唔到工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞