澳洲x職業治療OT,你問我答

924 回覆
17 Like 30 Dislike
唔係~Ching係問緊中學入bachelor定bachelor 轉master?
唔知係咪因為已經改左334,無左三年既Bsc programme所以discontinued
唔知身處海外可唔可以註冊到
因為肺炎好多野都打亂晒
Ching係邊間讀緊
我地有陣時fail 部份course都可以下個Sem / 暑sem補番,
所以係有走棧位可以唔洗defer
不過如果fail placement, 就唔洗諗, 起碼要等下年先有得補
btw~我地都係接近成年都online, 上個sem 上左3個星期face to face,之後就開始爆冇肺
呢句話係好真心 haha
自身經歷~係placement最緊要有信心, 多D去做同講, 唔好怯, 比人鬧下好平常. Fake it until you make it! 至理名言
culture咁唔同
會唔會好難base on佢地嘅culture俾treatment?
hello!
Good choice 無論係文科定理科都有弱點要克服
我中學理科底, 大學讀commerce, 所以我其實好中意讀anatomy (joint, muscle, nerves, vessels), physical rehab D野, 考試present D 野係我強項, 但係OT好講溝通, report, eassy, 等等, 呢D我就好弱, 所以我肯定文科嘅你會好強。但當然human structure個D野可能你要比多D心機喇。
Btw anatomy 唔洗你解剖, 但去lab係要睇唔同部位ge specimen, 所以大家要有心理準備 不過唔係血淋淋der~大家放心
Hello, 我都係澳洲讀緊OT, year three

睇錯左, 334之後改左做呢個, 佢係顯示Approval Ongoing
咁應該唔大問題, submit document應該會註冊到
有冇同果邊既social work/PT職責overlap左?
樓主你咁講我都放心d中學年代時phy chem bio相對比較高分就係bio,當然啦高分揀左理科啦
血我就冇話特別驚既
如果真係收我的話,希望到時頂到啦
但Placement好似好易fail
btw我填左問卷啦
係wor聽樓主咁講,你而家讀緊既係master黎
唔會嘅 始終完左個2年or 4年training
都會有idea佢地嘅工作模式有啲了解嘅
同埋ot好講求client center practice,所以好多時都係睇下client想要咩,而訂目標再比intervention. 所以應該唔係問題
你係邊間讀緊相認
Vic 相認不了
Master如果唔洗出名大學收生要求高唔高?
MPT競爭好大
我選擇讀OT之前都係諗住MPT
但好多人爭
個啲sport science, health science, nursing 好多人讀完三年grad左即報MPT,佢地又有anatomy底,所以佢哋好有優勢。所以除非你好標青,如果唔係都幾難入
絕對有現實中好多時會同PT爭野做
好似係香港特別係
不過我唔評論喇
Social worker嘅工作比較係聯繫各種合適嘅資源,有咩funding option, 有咩support scheme, 有咩合適機構咁,in short係資源調配(?) 見識淺陋,有錯請更正
有心有動力,冇野克服唔到
Placement都有好多野想分享有野想知就再問喇
多謝你填問卷 我知好長 但我仲差400份

La trobe都好似ok, New Castle都不錯 如果想近Sydney
我冇報master啊當時
只係報左MPT同bachelor OT
而MPT冇收我
不過冇後悔OT好適合小弟
No worries
大家加油
要撐下去喔
入讀方法?
我冇詳細研究過
不過應該唔高
Bachelor or master??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞