澳洲x職業治療OT,你問我答

924 回覆
17 Like 30 Dislike
約會x職業治療OT
https://lih.kg/2104730
咁如果opt呢?
想問吓樓主你嗰度男女比例係幾多,我依邊9:1
直接上master會唔會好難?
bachelor嘅話會唔會易啲?
上master要睇你bechlor讀咩,會
請問如果高中冇讀理科, Social Work Degree grad... OT Master係咪未必收 或者好難跟上?
bachelor轉master,.graduate entry

邊間會易d 收international student, 比較好同畢到業呢

麻煩哂
Opt係optometry??
個人意見只代表個人立場
我覺得PT嘅工作比較standardised,A部位injury, 就用A exercise program+massage+physical therapy
好多時工作都比較重重覆覆,會好易上手,而且幫client massage其實佔幾大部分,我個唔太中意
而OT會多啲唔同caseload, 好多時多啲野諗,我覺得幾適合中意思考嘅人,亦需要創意 (e.g. 一個amputated左雙腳or坐輪椅嘅人想揸車,應該點做?OT可以用唔同角度解決呢件事,其實係好有趣)

而且OT生活上好的野都係occupation, 你可以做唔同嘅野去幫人都係做緊OT, 可以話唔專,但亦可以話好多可能性. Eg 我做緊dating ge research,你話關ot咩事?但dating 的確係occupation
一能樣
Ching佢唔係讀緊hon?
Bachelor 肯定易啲
1. 攤長黎讀,多啲時間消化practice
2. 你會有假放, master就差唔多上足+ placement 2年
3. Professor 對master要求一定高啲,始終你唔係bachelor

不過如果可以順利畢業master係慳錢慳時間

利申: bacheloring
唔同mpt,OT master 好似冇咁睇重你有冇science 底
所以應該唔洗太擔心
OT master 要讀嘅anatomy可能都係1-2 個units
雖然會好趕,但如果自問香港讀都ok
應該應付到
我知USYD上一屆都有10-20個香港人
所以應該都有幾多位
可唔可以順利grad有時好睇運
Placement 遇著個好strict嘅supervisor 然後fail都唔係少見
讀緊hon啊
好chur啊做左問卷未

約會x職業治療OT
https://lih.kg/2104730
唔該哂, 研究下下年入黎要準備咩先
Welcome報左未啊
好似7 月啱啱可以apply, 但我未考ielts

應該要考左先報得
我應該只諗master, 所以Newcastle 不了
10-20個讀OT咁多
Monash
成間uni第二日開始online
但我第一日係off
一堂都無上過啊
下年想去澳洲讀master,對你黎講最難係咩?最易肥係咩?香港人去英文會唔會唔夠其他人咁好?
我當年考左三次都考唔到全7
冇問題啊加油準師弟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞