澳洲x職業治療OT,你問我答

924 回覆
17 Like 30 Dislike
都係嘅~但都可能係其他科嘅人冇考慮過OT? 或者大部份人真係唔知OT係做咩, 只有做其他health worker 先會了解多d
Hiiiii
我都唔清楚social worker 嘅前景, 需求都係有GE, 不過個人覺得OT會fun D, 而OT嘅需求暫時係大嘅
我唔係international student, 所以政府有資助, 如果international student 學費應該$40000-50000一年, 生活費都唔平 (我冇乜計過, 不過keep住做下part time都維持到, 租屋around $250 per week)
Btw 呢度minimum wage 係 ~$19
澳洲政府同香港人同仇敵慨
Join左你個group,但你應該未allow可以講野?所以冇個chat box彈出黎
我打左句野你收唔收到?
巴打想問如果讀science科 nutrition
有無可能報ot master做ot?
fg engine想讀ot

想黎澳洲讀master有冇機?有咩要準備?
有~
有人UG係finance
有機啊~雖然係真係唔算太relevant, 但如果有cover letter 要submit, 可以嘗試將兩者GE common ground 講出黎, 我唔知ching係咩engine
舉個例, OT有個field係做assistive technology, OT係類似了解client有咩需要, 然後同研發公司去傾, 點樣整D新product出黎, 咁我諗呢個係engine同OT ge common ground, 再發大黎吹, 有咩經歷個D.
主要準備我諗係英文, 考定全7 IELTS, 心理準備要寫好多assignment
如果你決定左移民唔好讀law, 除非你英文叻到同native差唔多
我依家做緊律師, 發覺好難技術移民
如果要讀, 應該係都係喺澳洲讀啦? 唔會諗poly
我有friend係Queensland做緊lawyer, 佢都搵左好奈先有公司請佢, 因為佢唔係local, 如果申請唔到PR佢地就變相train完一個人2年就要送走佢
POLYU個master entry好就好在政府貼錢你讀,
你淨係需要簽三年比NGO學費都慳左50萬
佢係喺香港定澳洲讀? 同埋請問佢係唔係regional/rural?

我見過2-3年前NSW會擔保律師, 所以得既我會想技術移民多D,因為可以計relevant work experience加分
拜託!!
由於係master, 我諗讀得都24歲,讀完2年仲要簽3年,都29歲,澳洲要32歲先加最多分,所以有D難搞...
我本身都有諗過去讀law
但JD個學費
同埋有澳洲律師frd話澳洲唔係好缺律師,叫我考慮下其他科好過,例如社工之類
https://t.me/come2aus

試下你加我😂
睇到,唔知係咪我問題,冇得打野,或者你加我

https://t.me/come2aus
佢係澳洲讀
好似係由year 9 or 10開始
而家係brisbane做緊
都明嘅都係過黎讀最穩陣
呢個真啊 需求冇allied health 咁
特別近十年醫療改革變左NDIS 所以需求好大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞