事前簽紙「回佣95%」 Sea to Sky準買家:簽臨約前經紀話不回

1001 回覆
274 Like 5 Dislike
真心問,考完經紀牌可以自己買?
發展商唔係分好晒quota 俾代理咩?
如果係得,我即刻去考呀,反正中三未畢業都考到,會難得去邊。

不過你都似係唔多識
你自己講「成唔到單買賣」
我咪講咗代理簽唔簽都唔會令買家買唔到樓

咁俾AA行追佣係買家一開始簽嘅委托度寫明,同二手一樣
買家要為自己簽嘅文件負責,呢樣係另一件事
‘相熟’ ‘規定’
垃圾經紀狗,對題回覆唔好轉移視線啦

但係呢啲老死唔係個個都有

話時話個aa chok你哋關係想做咩
對唔通佢對你老死有意思
份回佣書係間AA預備㗎嘛。

佢唔通寫落去煮自己咩⋯
一手樓可以唔經經紀買,唔使特登去考牌
某D無咁hit既盤你唔經經紀買發展商會有回贈e.g. 免24月管理費
Sea to sky 無研究所以我唔知
你意思係發展商係佣金成本,係樓價反映咗係咪,轉嫁去買家身上係咪?

你呢個諗法係好on9
我唔見你去茶餐廳,去屌老闆將啲人工,燈油火爉個成本反映係餐單上面?

呢個係肯定有考慮因素架啦,你係咪咁單純要問下話
個買家唔識要求加條款落去
手指鈍,hi錯左負皮,sorry
個買家識,就唔會俾佢呃咗啦。
應該係話 唔通佢對你老死有意思 所以查定家底先
你咁講,冇信字㗎啦。

AA帶人參觀樓,啲客要全程錄影,兼叫AA簽曬名,講明資料有錯,就要賠償幾多。

相信AA好樂意咁做。
就我經驗所見(小弟所見,不代表所有買家心態) , 買家大多都係以R著數既心態拎回佣,所以都唔’敢’ 喺回佣紙寫到咁清楚話唔回就會點點點,因為大家心底𥚃都知佣係咪發展商比經紀,自己只係貪心
你點解會睇成「站在AA無錯嘅角度」

我只係講AA同代理行點用合約嚟保護自己,你話係搵位裝啲客都無錯
連登仔想食埋AA嗰份,點可以唔了解佢哋用咩方法保住佣金?
唔係上連登屌下老母就夠啲陰濕AA嚟

我亦都冇講過應承話回佣又唔回嘅AA冇錯,我覺得佢地賤過狗
所以我一開始就講要搵老實,真係成功回過佣嘅AA幫手
但好老實,正常AA唔會睬啲一入嚟就回佣95回9嘅街外客
唔識人又要攞著數,就要冒風險
又要用回佣搶客
搶完又唔肯回
點睇都係個aa貪心
你咁有料咪同人講你0回佣
睇下有冇人同你入飛啦aa狗
如果簽左反口又點

你撻訂呀?
有邊個唔貪心
簽左臨約反口一定有得告
罰個AA咋嘛⋯又唔係罰佢。如果知會反口,點解唔寫?

唯一唔寫嘅原因,係冇諗過,簽完名都可以反口。
你帶出一個point which is 我覺得好畸形
地監局係例訂明一手樓經紀只可以代表發展商
唔可以代表買家(唔可以收買家錢)
嗰次唔知邊個新盤少佣
成班aa嘈到上新聞
同二手一樣係雙邊代理,只係買家唔駛俾錢
條例寫到明用單邊代理呢4隻字
On撚99
冇無恥Aa回9成5又點會有呢件事發生

假如個Aa從來都冇應承過回9成5
個客簡樓個日獅子開大口提高回佣先叫貪心

白紙黑字都有得屈埋個買家錯?
AA狗真係輸打贏要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞