事前簽紙「回佣95%」 Sea to Sky準買家:簽臨約前經紀話不回

1001 回覆
274 Like 5 Dislike
咪就係,係人都想平架啦
個AA佢自己買樓咪又係想人回95%佣
賤撚到,好明顯知你換樓啦
下次應該扮bob 叔,話俾人聽你大把錢,睇下人敢唔敢呃你
買完先話唔回一定告到隻aa仆街
你估中原會唔會為左保住個condom aa同個客死撐
文到都話張野取巧可以唔比感謝券喎
陳先生表示,透過中原地產入票認購長實將軍澳日出康城Sea to Sky一個單位,「行規有所謂『回佣』,咁就同中原地經紀傾。事實上我喺其他代理行都有offer,咁我就問佢哋會offer到幾多,結果就接受。」陳生提供一份與中原地產經紀簽訂的文件予本報,題為「置業禮券」,內文列明:「本公司現承諾向台端送贈置業禮券,金額為佣金的95%」,再於佣金下補註「樓價的3.25%或發展商所提供之佣金(需提供證明)」,該文件有相關區域營業經理的簽名。他表示,目標單位是3房間隔,折實後約1,130萬元,若按此計算,佣金為樓價3.25%,即約36.7萬元,回佣95%,即涉及金額約35萬元

上周末他到售樓處,他憶述:「準備簽臨約時,佢哋(中原地產)就反口啦。」他意指,原本已與中原地產簽訂回佣文件,結果在簽臨約前一刻反口。他稱:「我哋覺得,理論上簽咗回佣紙,無得反口。但去到簽臨約前,就話回唔到佣,佢(中原地產經紀)就同我講,如果我哋堅持要回佣,就唔做我哋生意,我哋當時好愕然,傾咗一輪,佢哋有唔同老闆級人馬,包括區域經理、分行經理等等。但都唔係同我哋傾嘅,一係就接受回唔到佣,一係就唔好買囉。於是我問發展商可唔可以換代理,點知發展商話唔得。咁我哋覺得佢哋(中原地產)唔可信,後來無辦法,我咪唔買囉。」他續稱:「當初梗係有回佣offer先同佢哋入票去買。最後無買到,因為信佢哋唔過,驚又唔知出啲咩。今次我哋就無金錢上損失,但希望小市民唔好俾經紀回佣嘅手法𠱁你落沓,唔想大家真係有損失,或者有不愉快經歷。」他已向地監局作出投訴。他補充,自己是換樓客,約一個月前沽出自住物業,現在租樓,今次買不到樓,日後再作打算。根據一手成交網,他臨尾放棄的單位已獲其他買家購入,成交價約1,100萬元。

請指教
都唔知你曲定直,
呢單似係AA狗嫌佢大咬,
填份假野撚狗咁撚個買家啦
經紀根本同黑警一樣
現在寫法是事後的事情,是感謝當事人透過此公司購入物業後,為表謝意,而送贈『置業禮券』。咁即係好似完成合約後,額外送畀你。咁呢個喺法律上存在爭議,在法律上未必具有約束力。

但我唔明律師呢句點解
即係平時既買一送一,買500送50現金卷
俾左錢佢唔撚送都未必犯法?
曲直都係個中原地產個AA唔岩啦
你估隻aa比人知道佢今次撚客
下次仲有無人信佢啊
佢撚埋自己無單開咋
又冇人逼佢簽,佢覺得個客大咬咪唔撚做佢生意,呃人做乜鳩
我建議直接公開個AA既名咁號碼
以後唔會再有人搵佢買樓
個po好撚多aa狗
犯法都要你告先得
aa就係搏個客唔敢同中原打官司所以話唔回
聖誕快樂
點解會無人開名?
總之由今日開始開樓就blacklist 中原就啱
話知佢
份野上面好似冇公司名,
我估連個AA號碼都係假野
根本一開始就有心玩尻佢
省鳩氣啦
攪唔到革命主要班7碌呢個時候都仲買樓
攪春咩
送緊錢比政府駛
人地就送頭
自己就返工供樓 不了
照上面律師講,係有得告但未必告得入你係陳生你搏唔搏丫

中原大石責死蟹搏你自動收皮渣麻佢最多咪炒個aa,地產狗不嬲無誠信可言,d人咪又係仆入去買樓
Aa死全家
唔係個個準買家都羔羊嘅,萬一個準業主及其家族係有d錢,同你打官司咪打官司,賠番十個8個唔好
之前都有喺啲新樓po 都多次提過
揀樓前係簽唔到正式完整嘅回佣紙
無論之前做啲乜 都有揀完樓反口嘅風險
可以做嘅只有盡量減低風險

1. 搵可靠相熟AA
唔係睇樣或者睇啱唔啱傾,而係要搵個經常買賣樓或者有多間屋放租嘅fd,叫佢介紹用緊嘅AA畀你,AA怕得罪你個fd 呢條水喉就唔敢起你尾注。無呢啲富貴fd 都盡量搵個近排買過樓嘅。切忌隨街執。

2. 回佣紙
入票前簽嘅回佣紙,雖然唔係正式回佣紙,但萬一有拗撬就係拎去投訴同採取法律行動嘅唯一證據,所以要有咁全面做得咁全面。

一定要用AA官方回佣紙,除咗物業資料價錢用詳細條款取代外,其他字眼一律保留,最重要AA方4個唔同職級人員簽名,唔齊4個都要3個,無公司印都要有名有簽。佢地一定會有好多藉口唔提供唔簽,總之無就唔好入票。簽完要即場影相,再影印留底。

好似呢個case 唔知用咩紙仲畀人寫咗做置業禮券就伏咗。或者有啲人寫回佣金幾多成,但無包底條款,到時佣金都係任佢噏。

3. 唔好透露太多嘢畀AA知,被人掌握住弱點就好難bargain。好似呢個case 係換樓客又賣咗樓梗係想盡快買到,AA知道就會食住上。

4. 唔好做deadline fighter,去到最後時刻入票,自己頭腦都未必清晰,亦無時間再選擇爭拗,AA就更加唔會手軟,除非你真係可買可不買。

5. 用正常邏輯思維
有時會聽到啲人話AA應承回90%回95%,我唔敢講唔可能發生,但無疑走數風險係會高,如果上面4點又無做足,就會好危。仲有啲話唔知佣金幾多但又寫實回樓價幾多%,仲要唔係1、2%嘅,好明顯就唔乎合邏輯。

6. 喺數目分明之餘保持良好關係
只要AA回到佣,同買家其實係互利關係,無必要當人狗咁撚,你撚完佢佢就可能撚返你。呢點配合第5點,因為有啲人上網見到人地話回95%佣,回5%樓價,AA畀唔到就大爺上身屌柒人,其實無必要,真係傾唔掂搵過個唔好浪費大家時間就可以。
Mary 姐 你去拎價單睇啦 間間價錢一樣 睇你用咩期俾錢 買新樓第一日單5%訂 上埋會最快成交都要即供90天 邊估到買咩家 用咩餐買呀 報紙佬9up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞