[高質文] 實戰籃球鞋,你問我答 #2 - 連登鞋評師

1001 回覆
34 Like 8 Dislike
同心口罩
Kobe AD Mid 個鞋底係透明底,緊係會爛啦打街場的話。緩震全腳掌Lunarlon中底及後腳掌的Zoom Air。

如果你想買鞋都幾鞋買,因為闊腳
可以試下Gelburst / Nova Surge

KD12/13/Aj34 都鞋頭偏窄,Why not 3 又防側翻差。
因為低筒唔慣,腳踝無包裹感
Freak 1
優點
1.容易穿脫
2.防側翻ok
3.抓地力ok
4.個樣幾好
缺點
1. 緩震差,前後掌都好硬
對Mamba focus 個防側翻好正wo..outrigger 大和向上翻。

但對鞋緩震得前掌麻雀Zoom,整體緩震差。不過你輕量就無所謂。
對鞋鞋頭偏窄,闊腳和高腳背人士會有不適。

黎緊對Mamba Fury, 望D相,有明顯outrigger, 重心唔高,應該防側翻可以。
應該同對AJ34 一樣碼ga bor
聽你咁講
你對緩震應該有D要求,又要求對鞋要輕,透氣和腳踝包裹+耐磨。
可以試下KD13
多謝樓主救我膝頭同荷包,唔貪得平。
bounce之中don issue好?
順手問D Rose1個底得唔得?唔知佢用咩料做。
真心唔好貪平,買對好既保護自己,整親就多多醫藥費都係翻到。
而家市面計,Bounce 之中 Don Issue,性價比高。但如果有D體重,唔太建議Bounce。

Rose 1 - 緩震用Puremotion,緩震差好磚,細體重都搞唔掂,又有機會傷膝頭。
我AD MID錫住著室內架炸係咪真係人重問題
佢依家都彈返對us10出來, 但我諗我要10.5
可能係
咁你可以放翻出去

我買個陣要訂返紅白色所以貴啲$1050

呢對就$1150

ASICS Size 要跟返cm,佢us11=28.5cm=nike us 10.5
咸魚哥有料
台灣Asics 寄集運?
我個對gel hoop,只講缺點

左右兩側鞋面太軟,內側個位冇logo熱壓膠加強,會有明顯感覺到內側位起皺。
感覺上安全感略差,但打左幾次波同自己平時訓練做gym 都著,未有事故發生。

好似John wall, Westbrook 咁力量形打波應該唔岩用。

下圖個位,其實起左摺,但而家咁影唔明顯著上腳行時會明顯啲。

其他安全性,抓地,貼地感,起動,呢啲都一流。我唔特別打了。
點睇kd13啊樓主
Kd13
無防側翻3要素,如果突破型要小心,射手就尚可
1. 重心高
2. 無明顯outrigger ( 個粒藍色7字唔係outrigger)
3. 中底過軟 (初頭看似比KD12 硬,其實因為鞋墊硬。當鞋墊踩軟左,就會同Kd12一樣軟)
KD13 鞋面有條線將左右2塊布車埋,好外眼,你睇真D接受到先好買
KD13 前掌Double zoom, 有少少向前傾既感覺, 會做成不穩定和不安既感覺。如果大體重少突破,都可以

KD13 2極評價 - 係因為對鞋腳感舒服。

唔太識鞋/純射手/打養生波的人
腳感舒服大過一切,腳感舒服就係好鞋。
KD13因為個鞋墊比KD12硬,所以開頭會覺得比KD12回彈好左。但其實當KD13個鞋墊踩軟左後,回彈感會減弱,變番KD12。

識鞋/講求全面性/重視保護既人
呢對係減左防側翻保護既KD12,加上回彈感弱,突破速度減弱。
AJ外的出街款籃球鞋

因為有D師兄反應想知D可以出街款的籃球鞋,今期唔講實戰款籃球。下面將介紹幾款近期顏值高的籃球鞋,重點係顏值唔討論實戰性。

1. LeBron X JE Icon

John Elliott x LeBron Icon,洛杉磯時尚品牌 John Elliott 聯手 Nike 專為Lebron James 打造。
美國 BIG3 總決賽,Lebron 都親自著上粉紅色款,十分搶眼吸睛。

鞋面類似AJ34首發隻半透明蟬翼包裹,全長 Air Max 氣墊。

2. Kobe 4 protro undefeated

呢對應該唔洗介紹,Kobe 系列。Kobe 4 全掌phylon + 後掌Zoom。

PJ Tucker 上腳過紅色

Derozan 上腳過Tiffany blue 色

3. Puma Clyde Hardwood

湖人Kuzma 上過腳

4. Converse G4
Draymond Green SIgnature Shoes - 前Zoom air, 後React

5. Jordan OG Trainer Women
第1對女士Jordan 籃球鞋

6. Way of Wade 8
Wade 系列鞋 - 4個雷緩震

7. KT 5
Klay Thompson 系列

8. Kobe 5 protro
Kobe 5 前掌細zoom turbo

9. Hyperattack

10. Acics Gelhoop

諗緊等kobe 6定kd13
kobe 6 protro 未出wo 你講緊舊個對?? 你打乜位和體重係??
我打sf 得75kg
等protro啦應該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞