[高質文] 實戰籃球鞋,你問我答 #2 - 連登鞋評師

1001 回覆
34 Like 8 Dislike
師兄aj34係咪1049? 仲有冇個D咩野兩件8折個D野? 謝謝報料
係1049
我原本想買...
但諗諗下隻紅色太多,如果紅色少D黑色多D我會買呢一款
同埋我打街場,唔襟著
都係留返有錢先買AJ

冇兩件8折啦依家
好想買...隻色打室內幾share醒
仲唔去
我唔鐘意太多紅色
有冇人知adidas byw x 2.0 邊度有
樓主點睇Kobe 5
樓主 176 cm 63kg Pg 射波 切入分ball為主,鐘意轉身,着kyrie6適合?
kyrie>freak>>>>>>>>>pg4
KD12 係Footlocker 仲有,如果再舊D/其他要上網買
HK : Carousell / FB market
China : 閑魚 / 淘寶
外國 : Ebay / StockX / GOAT / Footaction / Footlocker / Eastbay
我覺得KT5 low 好過KT5. 個底舒服D
推薦Kyrie 6 (除非大體重)(記住要買大半碼-1碼,因為偏細)

Kyrie 6 >> Freak >>>>>>pg4

Freak
"優點
1.容易穿脫
2.防側翻ok
3.抓地力ok
4.個樣幾好
缺點
1. 緩震差,前後掌都好硬"

"PG4 真心唔推薦
防側翻3要數
1. 中底唔可以過軟
2. 要有out rigger
3. 重心不能太高
PG4 一樣都無,會容易傷。
抗扭就更加唔掂"
隻紅色太紅,寧願買Bred 個對
China : 淘寶Adidas 旗艦店
外國 : Adidas online shop / StockX / GOAT
"後衞鞋
OG
Kobe 5 前掌鵝蛋Zoom+ 後掌馬蹄形Zoom

Protro
Kobe 5 前掌細zoom turbo

OG spec 一流,腳感好,support 和Lockdown 都好好,一流後衞鞋。
未必適合大體重鋒線球員,因為有D鋒線球員喜歡強烈的腳踝保護。
Protro 減配備,又加價,nike 真係無良心。"
如果唔介意Bulky, 適合。可以試下KT5 low / GH1 / Don issue 1
其實起初我都覺, 不過睇睇下幾順眼
pg4 同kyrie 邊對耐磨D?freak 太大or太細唔啱size
冇左後掌zoom真係差好遠
pg4 / kyrie 6 鞋底耐磨差唔多
但聽講後掌cushlon/phylon 調較得好似Zoom。 但cushlon/phylon 會衰減
有無著過大陸klay tom鞋,我覺得超好著好輕好彈
有,KT1-5 都試過,KT5 low 性價比
本身着開soldier 系列 重身 大腳掌 打底
但近代soldier 都唔太啱心水 係咪應該買返lebron17?
朋友話包腳都穩陣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞