[高質文] 實戰籃球鞋,你問我答 #2 - 連登鞋評師

1001 回覆
34 Like 8 Dislike
係,門市無
有冇邊個網推介
我未試過網上買鞋
kd trey 5 果堆係咪好差?
1. Footlocker / Footaction + 集運 e.g. 4px
2. 別樣海淘App
3. Ebay
4. 閑魚
係,緩震好差,係個鞋底耐磨
Zoom rise 點睇?
見佢減價
多謝晒樓主
1,2 都$1xx到
3就$1xx - 2xx 到
4就幾十蚊

Dame 5 -
個底耐磨
除左Bounce緩震極限低和腳踝包裹差外,其他方面都中上,一定比Dame 6好(除左顏值)。

如果唔介意上面2點,可以買。
上面都有人問過
No..望落重心偏高,防側翻保護麻麻
Zoom Rize
1. 好多網上鞋評家,評佢係2019 Top 5
2. 性價比高
3. 唔適合突破多人士,適合小前/大前
4. 緩震 - 前掌大Zoom,前掌緩震好, 後掌個Foam ,緩震極限麻麻,大體重/重視後掌緩震要注意。
5. 鞋底 - 前掌水晶面部分耐磨麻麻,其他部分可以。
6. 防側翻 - 一般,有Outrigger,加寬前掌。但個鞋面物料比較軟和cheap,側移時唔係太lock實對腳。
7. 抗扭 - 不錯
8. 腳踝Support - 不錯
唔洗客氣
見到全黑5舊幾水
Zoom air max呢
高筒黎
唔記得係咪呢個名
我都想買
唔講得唔得
大雄,見你仲問Dame 6/Lightstrike,咁你應該無追開我Post我已經答左不下1X個人因為個樣買Dame 6, 亦有師兄幫手分享實戰過感受都同我一樣。
如果你覺得Bounce 已經緩震衰減得快,lightstrike 衰減得比Bounce 仲快30-40%。
Dame 6 就真心不推薦
1. 得個樣和款好靚,前排adi 半價勁平。
2. 個fit 好有問題
3. 緩震差
4. support 同ankle protection 差,物料好cheap (budget shoe)
5. 抓地力痴左塵後會打滑。如果唔想傷,高強度籃球唔好著佢,射下波養生籃球就尚可以。

睇過咁多個鞋評家得sole brothers 話佢ok, 無人讚過佢得。
Zoom air force max ?
1. 呢對最掌air max,如果無180磅以上,好難會踩出個緩震。體重輕只會感受到好磚,要大體重先可以踩開感受到緩震。
2. 對鞋重心較高,防側翻麻麻。
3. 對鞋包裹性好,但比較笨重。只適合站椿式中鋒打法。
你唔好理,總之個樣呃到下人,就好多人衝,你睇下淨係連登都有1X人想買,你就知個樣呃到幾多人啦。
Harden stepback, Jordan air max 200, Don issue 邊對膝頭好d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞