[高質文] 實戰籃球鞋,你問我答 #2 - 連登鞋評師

1001 回覆
34 Like 8 Dislike
第一代甩踭,易拗,過軟
第二代未著過
我著頭10個鐘都有甩,break in之後好似少呢啲問題。boost黎講腳感佢都幾似ultraboost。
希望有個google sheets 整合哂推薦鞋款,鞋塾同其他野
有諗過,最近諗緊Form 一 team 3人球鞋愛好者,一齊整個香港人專業實戰籃球鞋評測。
Tmac millinium 係有D唔跟腳,後掌闊度唔夠,個boost 底調較得有D軟,重心少少高,防側翻保護麻麻。1代/2代都差唔多
Crazy Explosive low 個boost 係caged ,中底變型得有咁勁無咁軟,加上cp 個outrigger 大好多,防側翻保護好。

腳踝包裹性都係Cp 好過Tmac millennium.

腳感/緩震極限就Tmac millennium 好少少
T-mac 1 retro
1. adiPRENCE 中底緩震 - 好硬,感受唔到緩震,有D體重人士注意膝頭傷。
2. 鞋面包裹差 - 因為物料較硬,唔係好貼腳。
3. 防側翻保護差 - 無明顯Outrigger
4. 透氣差 - 物料唔透氣,夏天打街場要預左對腳濕哂。

總結,T-mac 1 retro 情懷大過實戰性。對比現今籃球鞋有一定距離。無話唔實戰得,但對比其他籃球鞋保護性不足,緩震唔夠洗。
黎緊各個籃球場室外/室內都開始解封,大家可以買定幾對鞋開始操練返

個個都有新鞋落場,自己都有幾對等住試。
我見到尖沙咀footlocker有網路神鞋Zoom rize 特價,好似549定649咁上下,心大心細
Adidas 又做優惠
$1500 6折,部分再85折,即係total 51折。有興趣可以上官網望望,計翻1對UB20 都係$750左右
我覺得無吹到咁好,鞋面物料support 一般,側移個鞋面變形得都勁,整體好budget shoe.
多謝提醒, 當慳返幾舊! 其實我對面料都有D懷疑
westbrook對平價版本好似幾好,師兄可以睇下
正代個防側翻都唔掂,後掌又唔夠緩震,平價version 除左個價錢外,可以有幾好?
只可以講呢對係overall 平均,性價比高,但無樣突出
我同你一樣, 最後諗住著來打網球...
lebron 17 high/low, byw x, pg4, d rose 1
除左對BYW X 外,其他真係拎黎實戰?
Ching可唔可以講下KD13嘅優缺點
諗緊入唔入手好
byw x我覺得最唔襟打,其他反而好啲。
個底耐磨好廢,但其他都中上
"Kd13
無防側翻3要素,如果突破型要小心,射手就尚可
1. 重心高
2. 無明顯outrigger ( 個粒藍色7字唔係outrigger)
3. 中底過軟 (初頭看似比KD12 硬,其實因為鞋墊硬。當鞋墊踩軟左,就會同Kd12一樣軟)
KD13 鞋面有條線將左右2塊布車埋,好外眼,你睇真D接受到先好買
KD13 前掌Double zoom, 有少少向前傾既感覺, 會做成不穩定和不安既感覺。如果大體重少突破,都可以。"

KD13 有2極評價係因為對鞋腳感舒服。

唔太識鞋/純射手/打養生波的人
腳感舒服大過一切,腳感舒服就係好鞋。
KD13因為個鞋墊比KD12硬,所以開頭會覺得比KD12回彈好左。但其實當KD13個鞋墊踩軟左後,回彈感會減弱,變番KD12。

識鞋/講求全面性/重視保護既人
呢對係減左防側翻保護既KD12,加上回彈感弱,突破速度減弱。"
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞