[高質文] 實戰籃球鞋,你問我答 #2 - 連登鞋評師

1001 回覆
34 Like 8 Dislike
57kg到係咪都可以,打Guard
Btw thanks樓豬解答
多謝師兄幫手勸告,因為好多人揀鞋淨睇顏值,跟住實戰就整親。
可能仲有好多人覺得千人千腳,適合你未必適合我,但其實有D鞋係真係99% 人都未必適合
Don Issue
1. 緩震 - Bounce 底適合輕量人士,大體重緩震極限不足。回彈無Zoom 反應咁好,但夠用。
2. 包裹/Support - 對鞋有D偏長,鞋頭會有空位,碼數建議要去實體鋪試。揀好碼,鞋身包裹好。建議鞋帶要綁到最上個格,如果唔係會唔跟腳。腳跟支撐靠填充物,低筒鞋唔好expect 腳踝保護好好,但呢對都中上,腳踝位有D卡腳。
3. 防側翻保護極好 - 重心底,有明顯大outrigger, 中底無過軟,前掌仲加闊左。淨計防側翻保護應該市面D籃球鞋佢最好。
4. 耐磨/抓地力好 - 鞋底紋路深,抓地力好,打街場合適。
KT5 low 係鞋面物料麻麻(比較cheap) 外,對後衛/小前黎講其他都可以,性價比高。
唔緊要,大家討論下姐。
UK 11 ?? or US 11??
如果UK11 即係46碼. KT 5 low True to size, 闊腳要買大半碼。
係wo.... 最大得45 (US11), 對腳太大買鞋真係唔方便
輕量後衛
3 > 1 > 2

高大小前/大前
2 > 1 > 3

所以唔想買高筒 好似好kick咁
著過kobe11係舒服但好焗
對鞋冇咩研究 但好想搵對籃球鞋好似跑鞋果d咁舒服
但今日經過Adidas shop 見到好多人衝,覺得平靚 = 正。
差D想叫佢上lihkg 睇下先買。
但無佢碼,最大得45 碼(US 11)
間中會有,好似KT 5 都出過一輪46 ,不過好快又無左。
我見到我屋企附近D籃球場開哂,但3X 度咁曬等夜D先去打下。
57 kg 可以啦,如果唔太講腳感,但要求反應和保護,Curry 7 適合你。
如果想好似跑鞋咁,又要輕量低筒,唔太追求極級緩震,真心建議Asics Gelburst 24.
如果打室內就Aj34 都得
邊度有?
識波師兄
唐生都有玩開鞋?
如果唔介意打街場好快磨平/爆Zoom ,都可以照著
Hd4個款唔太吸引我..
反而想入harden stepback..呢對點睇
價值好平..會唔會唔掂 功能上
對白色淺藍底好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞