[高質文] 實戰籃球鞋,你問我答 #2 - 連登鞋評師

1001 回覆
34 Like 8 Dislike
Agree 實戰性PG3 好過PG4
AJ34 黑色係幾抵玩,但AJ34 唔適合街場打(鞋底唔耐磨和有機爆Zoom air)
如果有阿里斯基炎同少少扁平足 有咩鞋推介?
瘦底 小前鋒 打街場著咩好🤔
唔知你體重和打乜位,下面會後衛/前鋒鞋都介紹下。

扁平足
1. 唔適合鞋底太軟既鞋,鞋底太軟令足弓受力。
2. 對鞋足弓位要支撐好
阿里斯基炎
1. 腳踝位要支撐好
2. 後掌緩震不能太軟又不能太硬

輕量後衛 - Don Issue 1 / Curry 7 / Gelhoop
前鋒 - Gelburst 24 / AJ34 (室內) / Nova Surge
Gelburst 24 / Don Issue 1 / Harden 4 / Kyrie 6
唔該晒師兄
請問如果想買Gelburst 24 應該邊度買好?
我買左Gatorade藍色橙鞋帶,好sharp
粉紅同外國先有既黑白都好正
前排outlet入左對金色,折左唔洗$500
呢排Gelburst 24 比人買到無哂貨,可能要等等。
淘寶Asics 旗艦店買會穩陣D。
粉紅,我連運費就$7xx,個色幾正
巴打 我買完kyrie6 想試下呢個brand 我77-79kg 179cm會打底 會衝搶 經常性剷籃 簡單我既打法會經常性磨擦 應該適合邊對好?
補充多一點 前腳掌闊 高弓足
77-79kg +打底+ 會衝搶 +經常性剷籃 +前腳掌闊
我會建議Gelburst 24,因為Gelhoop 緩震可能唔太適合你既體重,如果你唔介意bulk D 重D Nova surge 都好,適合內線,但你會剷籃驚影響你反應/速度。

呢排Gelburst 24 比人買到無哂貨,可能要等等。淘寶Asics 旗艦店買會穩陣D。Nova Surge 就Volleyballfans_hk 呢間香港有得買。
樓主知唔知KT4要著正常碼定大半
正常碼,闊腳先大半碼。BTY, 師兄有無考慮過KT5 low
有諗過
但覺得KT4靚仔啲
我岩岩睇左 極客 佢講 呢對鞋 對經常單腳落地 成日跳既人 媛震 一般般
想知道樓主有冇試過Converse All Star Pro BB同埋Puma嘅Clyde Court/Hardwood…

Puma嗰兩對喺Footlocker拎過上手睇,Converse就淨係幾個月前喺Musea間專門店見過一次,感覺上除咗Hardwood係比較扎實之外,其餘嗰兩對都係休閒鞋
樓主點睇新嗰對new balance omn1s low?
冇追上個post但今個post好似冇人提過
幾期待kawahi 1
omn1s我覺得係全能型既鞋。
各方面都中上,底比boost有反應,但又無zoom咁彈。court feel>=緩震,都幾balance。
但腳背高既人會覺得前掌條橡筋好勒。矛盾既係又適合闊腳既人,因為係new balance既闊頭鞋。所以如果你闊腳得黎,腳背唔高就會好fit
著aj14 打街場~
邊度買咁平??
扁平足街埸有乜鞋好?

打底剷籃多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞