[高質文] 實戰籃球鞋,你問我答 #2 - 連登鞋評師

1001 回覆
34 Like 8 Dislike
其實你剷籃多,緩震係個雙刃劍,緩震勁好似KD12/13反應就會慢D影響速度,所以反應和緩震要取捨/平衡。
Gelburst 對突破多人士,緩震和反應平衡得不錯。
pro bb 個防側翻和腳踝保護差,唔適合實戰。
Hardwood
得個樣,好靚
緩震 : profoam中底,類似Pro bounce, 但只軟不彈,初頭腳感好,但會衰減 。因為係靠鞋墊和中底布比緩震,當踩實左就無左初頭個種腳感。
防側翻保護 : 一般,個Outrigger 偏細,重心有D高。
腳踝保護 : 一般,後跟有TPU ,但有D短。
包裹 : 動態包裹有D差,前掌有D空,腳跟兩側鎖定不足。
碼數 : 要跟US 碼買,跟歐碼會買大
抓地力 : 好
耐磨 : 十分好,適合外場

多變向,唔太建議,因為動態包裹有D差,變向時腳跟兩側鎖定不足。
重心有D高,反應會受影響。"
omn1 low 腳踝包裹差左既Omn1s
"緩震一般(>160磅會有機震腳傷膝),18/22學生哥就無所謂
Traction : 中上
Support : 腳踝保護唔太足夠for 內線,小前/後衛就可以
防側翻: 中上
物料 : 一般
耐磨 : 一般"
做乜咁睇唔開打完對腳有無濕哂,今朝痛唔痛?
閑魚(大陸Carousell),間中有正嘢
扁平足
1. 唔適合鞋底太軟既鞋,鞋底太軟令足弓受力。
2. 對鞋足弓位要支撐好

AJ34 (室內) / Nova Surge
剷籃多可以諗埋Gelburst 24
我見Gelburst 24有分普通同寛足版,邊度睇到個分別同應該點簡?
白金色係寬頭,黑籃色係正常
香港冇實體鋪冇得試,要有機會去日本/臺灣再搵鋪頭試下邊款岩自己
咁買寛頭應該點都岩? 本身淨係諗住衝白金
腳濕就點都有啲,痛唔痛就無乜特別~
係貪佢鞋籠夠闊打輕鬆波幾好
樓主點睇westbrook one take pf
如果腳窄寬頭就變左包唔實
睇下呢到有冇師兄買左白色可以幫手度下鞋墊前腳掌位幾闊,你再對比下自己著緊鞋墊就得
無得睇,覺得平時D鞋自己都覺得無夾腳就正常腳,如果平時有特別揀D闊D鞋,就寬足。
就黎出AJ 14 Gym Red, interest?
正代個防側翻都唔掂,後掌又唔夠緩震,平價version 除左個價錢外,可以有幾好?

既然買既係回憶,所以都係依對就夠
但唔同碼會闊度有機會有少少出入,如果唔係我有白金都可以幫手度,但驚陰左人
回憶就應該呢對
岩岩上左日本官網睇白金原來有出標準版
呢對後踭個23 牌會發黃
買左對鞋唔想著住點樣可以keep好d, 驚擺幾年拎返出黎會甩底
其實門市有冇?
幾靚
唔知香港門市有冇
白紅係咪仲有?
允記樂似千4蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞