[高質文] 實戰籃球鞋,你問我答 #2 - 連登鞋評師

1001 回覆
34 Like 8 Dislike
香港舖就樓下師兄post 左,我自己就淘寶Ascis 官舖買
首先無鞋係防拗,我係置頂post 有介紹過,詳情可以睇番。
低筒+輕+闊腳+防護性高
可以試下Curry 7 / Gelburst / Don issue
帶住口罩打,2月時見D人係咁樣打
師主去返賣買post
1.9m 你幾重??Kobe AD mid 個緩震都麻麻。Nova Surge 可能啱你
自己話自己個post高質?
對唔住師兄,高台貴手。
K6嘅EP同冇EP有咩分別?
KD13 鞋碼係咪買大一個碼至少
平時著開US 12
V11 定V12
EP是Engineering Performance 的縮寫,字面意思係工程性能,實際係「專門為亞洲人的腳型和籃球外場而設計」的意思。
正常腳 - True to size
闊腳 - 買大半/1碼
V12 透氣少少
V12 後跟高少少和填充物多少少
整體差唔多,如果價錢唔差得遠就V12, 如果有D差矩就V11
超冷門鞋adidas harden B/E 3點睇?勁平 但會唔會著到收山
但口罩唔濕得水
基本上一掂水就玩完
都ok, cushion舒服, 我本身腳寬所以著落都幾包腳
同埋幾鍾意佢中筒包到下腳踝位

個佢腳指公落少少既鞋底啲粒粒都已經爛左
~95我鍾意Kobe呢對靈活得來唔會有種好似踝腳既感覺年頭買左對harden4試 著上腳成日都唔係好敢郁
樓主覺得freak 1 點?
樓主點睇mamba focus?見黎緊有對mamba fury 成對都差唔多樣,想睇吓你評價先

利申:185 輕量小前 射波為主 比較care防外翻
唉你老尾...對aj34se頂指...要買大半碼
着緊explosive bounce
幾中意對鞋腳踭包裹同耐磨抓地
但個鞋面喺夏天而言太焗 同感覺重咗少少
夏天打完對鞋有試過滴得出水
同埋bounce嘅緩震一般要自己額外換鞋墊

唔知各位大佬有無咩推薦
有睇過marquee boost (正常或低筒)
CE2018 但個底好似唔係幾㩒打
想買多對相比現有之下輕身透氣之餘 包裹緩震唔太差嘅打夏天街場
低筒高筒都無問題
自己打法比較少變向 但有時喺籃底會有比較危險嘅落地
Marquee boost 低筒會甩腳,高筒好啲
Harden B/E 3
除左抓地合格外,其他都好差

緩震 - bounce 調較得好硬,有D體重都唔掂

包裹 - 個fit , 無論細半/1碼,個size 都好試極都好似唔啱咁。鞋身物料偏軟,包裹感差。

防側翻保護 : 差,鞋頭已經唔闊+個outrigger 好細好似無咁。鞋身物料偏軟,側移時對腳鎖唔死係對鞋。

如果突破變向/橫移多,有機會腳踝收山。
如果大體重,就膝頭收山。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞