[高質文] 實戰籃球鞋,你問我答 #2 - 連登鞋評師

1001 回覆
34 Like 8 Dislike
Harden 3
全掌Boost 過軟,無抗扭片,唔太推薦
nike Kids store
有抗扭片的。

我65kg,打法差唔多,覺得夠用有餘
但有D過軟,因為佢扁平足,如果正常腳會推薦
明明15係幾好
上網睇個個都話17low唔好落場
拎嚟出街就一流
其實點樣check自己係咪扁平足?

一路都想知
PG4 O唔OK,雖然唔鐘意低筒
睇鞋睇到冇對岩
岩個D冇我碼
gelburst 24 邊到仲有得買
有少少水印代表咩?
ic
我3對都有,反而覺得15最唔好,17反而有d意外比想像好,不過有得揀我會揀aj34
177 63kg 打剷籃同急停 鍾意尻跳
而家仲著pg2 想換對係咪應該 don issue 1?
球員版既zoom同我地買到既有冇分別?
eg Lebron著佢對勁大既lebron 17個舊zoom 同我地買到既asian size有冇分別跟ratio變厚變闊,定material唔同,定密度唔同?
人地200磅up,我地頂多200磅
好睇你腳型,唔係你想著就著到既鞋
前掌zoom換bounce我覺得你會唔慣,可惜nike/adidas都無咩選擇。
但你得63kg,建議你聽樓主講,試下asics。
去DrKong / Fitboxx 有個熱感應機睇腳型
"PG4 真心唔推薦
防側翻3要數
1. 中底唔可以過軟
2. 要有out rigger
3. 重心不能太高
PG4 一樣都無,會容易傷。
抗扭就更加唔掂"
日本/台灣
但34 唔捨得拎黎打街場
Kyrie 6 / pg3 / Harden 3 / Don Issue 1 都可以
D人可能厭麻煩買Asics, 鐘意係門市買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞